full screen background image
Search
2020. október 21. szerda -
  • :
  • :

Kétmilliárdos fejlesztési csomag sorsa dőlt el

Kétmilliárdos fejlesztési csomag sorsa dőlt el

2019.05.03. Április 30-án, kedden polgármesterekkel telt meg a dusnoki községháza tanácsterme, ahol a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány tartotta a 2019. évi legfontosabb ülését. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. alapította, a Miniszterelnökség által támogatott JETA kuratóriuma tanácskozásának legfontosabb témája a 2018. évi pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése volt. Az elnyerhető 1 milliárd 960 millió forinton 47 település, valamint a szekszárdi és a kalocsai kórház osztozik. A 155 pályázatból 139-et részesítettek támogatásban. Az idén még 1 milliárd forint felhasználásáról döntenek, várhatóan szeptemberben.

A települések közül a legnagyobb, Kalocsa az óvodafejlesztés második ütemére 50, Rendezvény- és Sportközpont fejlesztési projektötlet terveinek elkészítésére 5 millió, a XXX. Paprikafesztivál komplett rendezvénytechnikájára 1 millió forint támogatást hívhat le, de a JETA jóvoltából a többi településen is nagy ívű fejlesztések kezdődnek.

Mit emlékezetes, a 2018. évi pályázati keretösszeg 1 milliárd 960 millió forint, a pályázatokat 2019. február 15-ig lehetett benyújtani.

Pályázni a JETA Alapító okiratában szereplő, a Duna bal és jobb partján lévő 47 önkormányzat, illetve azok társulásai, illetve a közigazgatási területükön működő kórházak tudtak. Bács-Kiskun megyéből, a kalocsai járásból Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Uszód, Újtelek, Újsolt illetve a kalocsai Szent Kereszt Kórház nyújtott be pályázatot.

A pályázati célok legfeljebb két év alatti megvalósítása eredményeként 16 gyermekintézmény, 14 művelődési ház, tájház és sportlétesítmény újul meg. A szekszárdi és a kalocsai kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani.

Tizenhat településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak, 6 településen új szálláshelyek létesülnek. Az Alapítvány 39 települési nagyrendezvényt falunapok, fesztiválok, továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát támogat. A nyertes pályázatok között szerepel orvosi rendelők felújítása, kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, egyházi ingatlanok, temetők és ravatalozók felújítása, de még egy új mozi létesítése is. Az Alapítvány 39 települési nagyrendezvényt, falunapokat, fesztiválokat, továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát támogat.

A kuratóriumi ülésen közzétették a második fordulós pályázati felhívást is 1 milliárd forint támogatási összeggel.

A települések a már megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázataik önrészének részleges kiváltására, továbbá az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra pályázhatnak.

Támogatási lehetőség nyílik a közösségi épületek energia-racionalizálására és a helyi építészeti értékek megóvására, valamint a szolgáltatási infrastruktúra elemek terveinek, megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítési támogatására is.

Egy önkormányzat 3 pályázatot nyújthat be. Továbbra is magasak a pályázati intenzitási szintek, azaz nagyon kevés önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak a megpályázott projektjeikhez. A pályázatok beadási határideje 2019. június 28.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája és az új pályázati felhívás a www.jovonkenergiaja.hu oldalon található meg.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, Dusnok, JETA, Kalocsa, önkormányzat
Close