full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Katonai hangárkomplexumot adtak át a pápai repülőtéren

Katonai hangárkomplexumot adtak át a pápai repülőtéren

2016.11.18. Katonai hangárkomplexumot adtak át a Pápa Bázisrepülőtéren csütörtökön.

Az épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. A világszerte egyedülálló létesítménynek köszönhetően költséghatékonyabb lett a repülők működtetése – hangsúlyozta a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese.

Ernest J. Herold elmondta, hogy a komplexumot 12 nemzet, köztük Magyarországon kívül kilenc NATO-tagország és két NATO partnerségi ország hozta létre 9,5 milliárd forintból. Hangsúlyozta: a létesítmény fontos szerepet játszik az utóbbi időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében. A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program égisze alatt kialakított hangárkomplexum kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO-szállítás gerincét jelentő légi szállításban. A SAC program 30 évre előre tervezi elképzeléseit – húzta alá.

Noldus Wiek, a NATO légi szállítást kezelő programjának menedzsere arról beszélt, hogy az új létesítmény jól felszerelt raktárbázissal is rendelkezik. Hozzátette: a helyi gazdaság szempontjából is kiemelt fontosságú az építmény, hiszen 38 új munkahely jött létre általa.

papa-nato-2-mti A NATO nemzetközi stratégiai légiszállítási képesség C-17 megnevezésű, újonnan átadott hangárkomplexuma a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén 2016. november 17-én. Az épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka kitért arra, hogy a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas. Mivel fedett helyen tárolnak mindent, jelentősen megnő az eszközök élettartama – fűzte hozzá.

A parancsnok felidézte: 2008 óta működik Pápán nehézszállító ezred, 2013-ban kezdték meg a hangárkomplexum építését, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Finnország és Svédország részvételével.

MTI

A vezető képen:  Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka (j) és Noldus Wiek, a NATO légiszállítást kezelő programmenedzsere átadja a NATO nemzetközi stratégiai légiszállítási képesség C-17 megnevezésű hangárkomplexumát a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén 2016. november 17-én. Az épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in NATO, Pápa
Close