full screen background image
Search
2020. december 5. szombat -
  • :
  • :

Júniusban indulhatnak a területi tervezésű projektek

Júniusban indulhatnak a területi tervezésű projektek

2015.01.23. Pest megyében, a MÖOSZ ülésén találkoztak a megyei önkormányzatok elnökei. A cél, hogy júniusban elérhetőek legyenek a települési fejlesztések forrásai.

A megyei önkormányzatok jövőbeni szerepét meghatározza, hogy milyen feladatokat látnak el a hazai terület és településfejlesztés forrásait biztosító európai uniós alapok tervezésében, és a programok megvalósításában. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) álláspontja egyértelmű: a megyéket nem csak a történelmi gyökereik jogosítják fel arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a vállalkozások és közösségek támogatásában, hanem az a különleges helyzet is, hogy mint területi szereplő, hatékonyan képes képviselni, tervezni, és a gyakorlatban is érvényesíteni az egyes térségek és közösségek egyedi igényeit és érdekeit.

A 2014 és 2020 közötti európai uniós tervezési időszakban a megyék feladata elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint Pest megyében a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében tervezett egyes intézkedésekhez kapcsolódik. A megyék részéről ugyanakkor több helyen is megfogalmazták, hogy a megyei önkormányzatok a helyi, térségi ismeret és kapcsolatrendszer birtokában az ágazati tervezésű programok sikeres, és eredményes végrehajtásához is hozzájárulhatnak.

A megyék felelősségvállalásának kérdését különösen aktuálissá teszi, hogy a jövőbeni fejlesztéseket meghatározó operatív programok tervezése lassan befejeződik.

A MÖOSZ ülésén résztvevő Oláh Gábor hangsúlyozta, hogy a megyék részvételével tervezett támogatások tekintetében meghatározott céldátum 2015. június, azaz bő négy hónap van az ún. Integrált Területi Programok (ITP) tervezésére, és az egyes megyei ITP dokumentumok egységes és összehangolt kormányszintű elfogadására. A regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a megyei tervezésű támogatásokat az ún. Területi Kiválasztási Rendszerben fogják értékelni és kiválasztani a megyék és a szaktárca együttes döntésével. Az ősszel elfogadott szabályok értelmében az is biztos, hogy a megyék projektmenedzsment feladatokat látnak majd el a települések számára. A megyéknek erre is fel kell készülniük az elkövetkező időszakban. A cél az – hangsúlyozta Oláh Gábor –, hogy a rendszer lényegesen egyszerűbb legyen, ezért ahol lehetséges, az Irányító Hatóságok mellett nem lesznek majd közreműködő szervezetek, illetve a TOP esetében a kincstár látja majd el a korábban, a regionális fejlesztési ügynökségek által ellátott feladatokat.

Pest megye esetében fontos hangsúlyozni, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal ellentétben, a VEKOP az ágazati operatív programoknak megfelelő intézkedéseket is tartalmazza, a források egy jelentős részére tehát nem terjed ki a területi önkormányzatok (a fővárosi és a megyei, valamint Érd Megyei Jogú Város) tervezési és végrehajtó szerepe.

A képen a megyei önkormányzatok elnökei, középen Fehérvári Tamás, a Magyarországi Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Forrás: pestmegye.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in MÖOSZ, Pest megye
Close