full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Június végétől utalják a területfejlesztési forrásokat

Június végétől utalják a területfejlesztési forrásokat

2017.05.26. A Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai a somogyi emberek életkörülményeinek javítását, a helyi gazdaság versenyképességét fejlesztését szolgálják – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára péntek délelőtt a Kaposvári Vármegyeházán, ahol a fejlesztések hatékonyabb megvalósítása érdekében tájékoztatták az eddig nyertes települések vezetőit a TOP somogyi információs napján.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a TOP első körös kiírása 28,53 milliárd forintos kerettel történt meg a megye tekintetében, melyből eddig 22,366 milliárdos támogatásról született döntés 2016 decemberében, illetve idén május elején. Utóbbi döntés értelmében 81 településen 97 projekt valósulhat meg mintegy 16,457 milliárd forintból.

A fennmaradó mintegy hatmilliárdos összeget az elbírálás alatt álló 78 somogyi pályázat nyertesei kaphatják meg, melyek közül 2. körös egyetértésre támogatási javaslattal megküldött a megyei közgyűlés 40 pályázat esetében a múlt héten.

A megye rendelkezésére álló TOP forrás 43.5 milliárdos keretéből 245 somogyi település mindegy egyes polgárára – a csecsemőtől a legidősebbig – több mint 174 ezer forintnyi fejlesztést jut, melyből az eddigi döntések értelmében valamivel több mint a fele már hamarosan felhasználható.

Rákossy Balázs kiemelte: mérföldkőhöz érkeztek a pályázatok, melyek a fejlesztési lehetőségek jelentős szeletét teszik ki mintegy 1300 milliárdos országos forrással a megyei önkormányzatok és megyei jogú városok számára. Több mint 61 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Somogy megyébe a TOP keretében, ebből 43,5 milliárd forint felhasználásáról a megyei önkormányzat döntött. A fennmaradó részről a megyei jogú város, Kaposvár dönt. Ezek a források az életkörülmények javítását, a helyi gazdaság versenyképességének fejlesztését.

Reményei szerint a településen élők érezni fogják a fejlődést, és hatékonyan használják fel a rendelkezésükre álló forrásokat. A projektek hatékony megvalósulását célozza a mai információs nap is, ahol az eddig elbírált, nyertes pályázatok polgármestereit és jegyzőit tájékoztatják a következő feladatokról.A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta azt is, hogy az eheti kormányülésen elfogadták a családtámogatási akciótervet, melynek keretében országosan több mint 40 ezer új bölcsődei- és 30 ezer óvodai férőhely létrehozására biztosítanak forrást annak érdekében, hogy az anyák minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába. Somogyba mintegy 3,3 milliárdos összeget terveznek erre a célra.

Az államtitkár köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak és a fejlesztési biztosnak az eddig elvégzett szakmai munkáért.

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a nyertes pályázatok támogatási szerződéseit várhatóan június közepéig megkötik az államkincstárral az érintettek, ezt követően pedig a hónap végéig szeretnék kiutalni a támogatási összeget, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek a beruházások, az önkormányzatoknál pedig ne adódjon likviditási probléma a fejlesztések miatt.

Az év végéig a beruházások kétharmados készültségét kérik a nyertesektől, ebben pedig partner lesz a kormányhivatal is, szakhatóságaik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek adminisztratív akadályok.Móring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa arra kérte a nyertes települések polgármestereit és jegyzőit, hogy merjenek örülni a pályázatok sikerének, hiszen ezek a beruházások rendkívüli hatással lehetnek a település megtartó erejére.

Jól éltek a települések az eddigi lehetőségekkel – tudják, hogy 2020 után már nem nagyon lesz vissza nem térítendő forrás -, ugyanis a közel 200 beadott pályázatból mindössze hetet küldtek vissza újragondolásra. A fejlesztési biztos reményét fejezte ki, hogy a somogyi emberek érdekében a teljes rendelkezésre álló összeget fel tudják használni.

Forrás/fotó: Somogy Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bíró Norbert, Oláh Gábor, pályázat, pénzügyek, Rákossy Balázs, Somogy megye
Close