full screen background image
Search
2020. április 6. hétfő -
  • :
  • :

Jósika Miklós díjban részesült Bobory Zoltán

Jósika Miklós díjban részesült Bobory Zoltán
2016.05.31. Magyarország honvédelmi minisztere a kiemelkedő irodalmi tevékenység elismerésére Jósika Miklós-díjat adományozott a Honvédelem Napján Bobory Zoltánnak a magyar irodalomért tett, határainkon is átívelő alkotói és szervező munkájának elismeréseként. A díjat Vargha Tamás honvédelmi miniszter-helyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője pénteken adta át a fehérvári irodalmárnak.

Magyarország honvédelmi minisztere a Honvédelem Napja, 2016. május 21-e alkalmából kiemelkedő irodalmi tevékenysége, a honvédelmi nevelést támogató szolgálata, nemzeti sorstragédiáink irodalmi eszközökkel történő művészi megjelenítése elismeréséül Jósika Miklós díjat adományozott Bobory Zoltánnak több évtizedes alkotóművészi munkássága, történelmünk hadtörténeti eseményeinek művészi megjelenítése elismeréseként. A kiemelkedő irodalmi tevékenység elismerésére a Jósika Miklós-díj páros évente, a május 21-én, a Honvédelem Napján adományozható. A névadó Jósika Miklós író, újságíró, a magyar regényirodalom egyik első képviselője. A díjazottat pénteken barátai körében köszöntötték a Hiemer-házban.

A díj átadásakor Vargha Tamás honvédelmi miniszter-helyettes Bobory Zoltán sokoldalúságáról szólva kiemelte, ha meg kellene fejtenie, hogy mi köti össze az irodalmár, a versmondó, a folyóiratszerkesztő és a kápolnaépítő Bobory Zoltánt, akkor elsőként azt mondá, hogy a szív. „Jól tudjuk, hogy jól, csak a szívével lát az ember. Hozzátenném, hogy jól, csak szívből cselekszik az ember. Bobory Zoli bármit csinált eddig ebben a városban, azt mindig szívből csinálta. Szívből írt verseket, épített kápolnát, mondott verset és szívből igazgatta a Szent István Művelődési Házat is. A másik, ami eszünkbe jut róla annak a tudása és megélése, hogy hová tartozunk..” – mondta méltatásában Vargha Tamás.

„A legfontosabb funciómat és feladatomat nem említették a méltatásban, azt, hogy nagypapa vagyok, ez a legfontosabb nemzeti ügy.” – mondta az ünnepségen Bobory Zoltán, aki kiemelte azt is, hogy rendkívüli módon meghatotta az elismerés. „Az ember, ahogy közeledik a mérlegkészítéshez, az életművének értékeléséhez, akkor a kitüntetések, elismerések fogadása is megváltozik.” – fogalmazott a Jósika Miklós-díjjal kitüntetett Bobory Zoltán, aki elmondta, hogy nem a címekért és díjakért tevékenykedett eddigi pályafutása során, de az elismerés mindenképpen megerősíti abban, hogy jó utat követett.

Forrás/fotó: Fejér Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in elismerések, Fejér megye, irodalom, Székesfehérvár
Close