full screen background image
Search
2019. március 25. hétfő -
  • :
  • :

Jó irányban haladunk!

Jó irányban haladunk!

2018.05.29. Május elején új elnököt választott a Baranya Megyei Közgyűlés, Madaras Zoltán képviselő vette át Nagy Csaba helyét, és egyhangúlag, 13 szavazattal választották meg. A korábbi elnök, Nagy Csaba ugyanis országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, így lemondott megyei elnöki tisztségéről. Nagy Csabát az itt elvégzett munkáról kérdeztük.

– Hogy összegezne az elnöki időszakáról?
– Az első szó mindenképpen a köszöneté, hiszen a baranyaiak a megkezdett munka folytatására voksoltak. Köszönöm a 24479 polgár bizalmát, akik azzal bíztak meg, hogy 174 település és valamennyi lakója érdekeit képviseljem a következő négy évben a magyar országgyűlésben.

– Mit emelne ki legnagyobb eredményként?
– Az irány, amin elindultunk jó, van minek örülni, vannak közös sikerek. Mostanra 18 szakembert tudtunk bevonni abba, hogy professzionálisan le tudjuk bonyolítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatainak megvalósítását. Felépítettünk egy olyan rendszert, amelynek tekintetében Baranya az elsők közé került. Az eredmények számokban: 122 nyertes pályázat keretében eddig 35.370.450 forintot használhatnak fel. Ezekből a Hivatal 91 projektet bonyolít, ezen kívül 8 nemzetközi, 1 KEHOP- és egy EFOP-pályázat megvalósításában vesz részt a megye szakembergárdája.

– Minek örülhet ebből a baranyai vidék?
– Orfűn elkészült a turisztikai sétány, és a stégek, kicserélték a tolózárakat. Bólyban megépült az ipari parkhoz vezető elkerülő út, befejeződött a bólyi szociális alapszolgáltatások fejlesztése, Geresdlakon megvalósult az épületenergetikai felújítás. Mágocson új kisbusz került a Gondozási Központba. Bólyban óvoda- és bölcsődeépítés indult, Komlón a Pécsi Egyházmegye óvoda és bölcsőde, valamint a pellérdi iparterület fejlesztése is elindult. Mázán és Sásdon a vízrendezési munkálatok kezdődtek meg. Kölkeden, Márokon és Újpetrén egészségügyi fejlesztések valósulnak meg, Pécsváradon és Szederkényben épületenergetikai korszerűsítés lesz.

– Gondolom akadnak az egész megyét érintő átfogó programok is.
– A KEHOP keretében elkészült a Baranya megyei klímastratégia. Az ország harmadik legnagyobb programja, a Paktum projekt keretein belül pedig 150 baranyai településen 287 vállalkozásnál csaknem 400 ember vállalhatott munkát.

– Hol tart a Kincses Baranya program?
– Büszkeséggel tölt el, hogy létrehoztuk a Kincses Baranya márkanevet, amelyet mára könyv, film, Kincses Baranya Fesztivál fémjelez, vándorkiállítás mutatja be a megye természeti értékeit, az értéktár több különlegességét és a térség legszebb épített értékeit.

– Ha pedig kultúra, ezen a téren is akadnak térségi eredmények.
– Kulturális missziónk keretében továbbá felújítottuk az ormánsági fakazettás templomokat. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy befejeztük az ormánsági kerékpárutat.

– Miben látja mindezek tudatában az elnöki évei hozadékát?
– Az látszik, hogy a szakmai és politikai munkának gazdaságilag is megvan az eredménye, a hátrányainkból előnyt próbáltunk kovácsolni. Vajszlói két látogatásával Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kiállt a vidéken élő, falusi, kisvárosi lakosság mellett. Ezek a látogatások megerősítettek bennünket abban, hogy a munkánknak van értelme.

– Miért Madaras Zoltánt javasolta utódjának?
– Természetesen az embernek sok önként vállalt feladata is van, így a Baranya Megyei Közgyűlés elnöki tiszte mellett az elmúlt években a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács, valamint a Pannon ETT elnökeként is tevékenykedtem. Politikai szerepet vállaltam a FIDESZ megyei elnökeként. Utóbbi minőségemben is olyan jelöltet javasoltam a megyei választmánynak, aki a közelmúltban lépett a helyi politika útjára. Madaras Zoltán az elmúlt időszakban partner volt abban, hogy a 35 milliárd forintot a lehető legjobban tudja elosztani a megye. Ezért döntöttünk úgy, hogy bizalmat szavazunk a ciklus hátralévő részére, így az új elnöknek közel másfél éve van arra, hogy végrehajtsa eddigi közös munkánk eredményeit és megvalósítsa saját elképzeléseit. Madaras Zoltán az előző ciklusban megyei közgyűlési képviselőként és a Döntéselőkészítő Bizottság elnökeként vette ki részét a közgyűlési munkából. A KDNP-s politikus agrármérnök, vállalkozó, nős, három gyermek édesapja.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés új elnöke.

Erősebb horvát nyitás

– Dobar dan. Nem véletlenül köszöntöttem horvátul…
– Nyilván arra céloz, hogy már a munkám elején a horvát–magyar kapcsolatok erősítésére fektettem a hangsúlyt.

– Miért?
– Vállalkozói tapasztalatom alapján a térségben élő szakemberek az ország egész területén dolgoznak, van olyan mesterember, aki Debrecenig elmegy egy munkáért, ugyanezt hallom a szakemberektől is, akik a munkánkat segítik. Azt viszont senkitől sem hallom, hogy a Szigetvártól mindössze 30 km-re fekvő határon túli területekről próbálnának partnereket találni. Jómagam sok szállal kötődöm a horvátokhoz, a feleségem horvát nemzetiségű, az egész család büszke hagyományaira, amelyeket gondosan őriznek. Gyermekeim tanulják a horvát nyelvet, és sok barátunk van Horvátországban. Tőlük azt hallom, hogy náluk nincs elég szakember és vállalkozó. Észak és nyugat helyett tehát érdemes dél felé fordulni.

– Miben segíthet leginkább ez a délvidéki kapcsolat?
– Vegyük észre, hogy egy folyó választ el bennünket, nem egy átjárhatatlan határ. És ez a határ egyre átjárhatóbbá válik. Ennek egyik mérföldköve Nagy Csaba tudatos, célirányos előkészítő munkája a határátkelők létrehozására. A közelmúltban konzuli és nagyköveti látogatást tett a horvát fél az önkormányzatnál. Alig várják, hogy a schengeni határokat máshová helyezzék. Számos határátkelő nyílhat a kö­zeljövőben. Mi már csak a horvát félre várunk. Ha Horvátország felé tudunk piacot, munkát találni, akkor nem kell Baranyából elköltözni.

– Ez a munka része, de mi a helyzet a turizmussal?
– Egyelőre átutazó megye vagyunk a horvátok számára, és szeretnénk elérni, hogy legalább 2-3 éjszakát töltsenek itt. Az információk szerint már most is nagyon sok délvidéki turista érkezik a megyébe, de csak egy-egy napra. Ezen mindenképpen változtatni kell, hiszen a turisták ott költenek, ahol van szállás. Nagyon várjuk tehát a horvát turistákat, hiszen a megye annyira sokszínű, és sokféle nemzetiség megél egymás mellett békében, a TOP turisztikai fejlesztései pedig az itt élők életminőségét emelik, vagyis a városok megítélését javítják.

– Ezen a téren tehát van mit fejlődni?
– Elődöm komoly munkát végzett, mind a Pannon ETT, mind a határon átnyúló kapcsolatok erősítése terén. Emellett az összes pályázati lehetőséget kihasználták, jó lesz ezeket megvalósítani, a rendelőfelújítástól az ipari parkig minden a megyében élők életminőségét javítja. Én most más szemszögből tekintek ezekre a lehetőségekre és vannak még ötleteim.

– Milyen további tervei vannak?
– Mindenképpen szeretnék a fiatalok felé nyitni, háromgyerekes katolikus vállalkozó vagyok, nekem foglalkoznom kell azzal, hogy ez egy élhető megye legyen, hogy a gyerekeim ne akarjanak elköltözni innen, sem a megyéből, sem az országból. Ismeretségi körömből a fiatalok negyven százaléka külföldön van, nagy részük tervezi, hogy hazajön, ezt elő kell segíteni. Az is nagyon fontos, hogy a kinti szakmai tapasztalatot hazahozzák, a nyugati munkaszemlélettel együtt, amit itthon Magyarországon kell kamatoztatni. A szakmai képzésre nagyobb súlyt kell fektetni, szükség van a minőségi szakemberekre, ez a versenyszférában pedig már megfelelő fizetéssel jár.

– Készült az elnöki tisztre?
– Nem számítottam rá, de nagy megtiszteltetés a felkérés, a feladat, annál is inkább, mert az eszközöknek így szélesebb tárháza nyílik meg előttem. Hozzátenném, valamennyi baranyai polgárért dolgozom, és kiemelt figyelmet fordítok a kisvállalkozók és az IT-szektor pozíciójának erősítésére.

Rock és agrárium
Madaras Zoltán Szigetváron született 1981-ben. Agrármérnök, eddig a család tulajdonában lévő élelmiszeripari cég kereskedelmi vezetőjeként dolgozott. Nős, felesége Diána, három gyermekük van, Zolika 6, Réka 5 éves, Emilia 10 hónapos. Szabadidejét családjával tölti kirándulásokkal, hobbija a gasztronómia, és túrázni jár a gyerekekkel. Kedveli a feltörekvő zenekarokat, szívesen megy a koncertjeikre. Kedvenc zenekara a Guns and Roses, a Boban Markovic Orkestra, hazai színekben Presser Gábor, Rúzsa Magdi és Demjén Ferenc.

A cikk a Dunántúli Napló 2018. május 26-i számában jelent meg.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, értéktár, Horvátország, klímastratégia, Madaras Zoltán, Nagy Csaba, önkormányzat
Close