full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Itt a gyermek nevetni mer, otthon a szó, mit keresel – díszközgyűlés Székesfehérváron

Itt a gyermek nevetni mer, otthon a szó, mit keresel – díszközgyűlés Székesfehérváron

2019.08.21. Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

Az ünnepi közgyűlés felvezetéseként újra láthattuk a Fehérvári királyok menetét, a történelmi óriásbábok és hagyományőrzők felvonulása a Városház térről érkezett a Szent István térre.

Az Augusztus 20-i Ünnepi Közgyűlésen adták át a város kitüntetéseit Díszközgyűlésünk kezdetén a Fehérvár fanfárt hallhattuk a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar előadásában, majd „Üdvözlégy Szent István Király!” címmel az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pulutyka csoportja és a Szedtevette zenekar előadásában láthattuk a Szent István király Szent Imre herceghez írt intelmeinek népzenei és néptáncos adaptációját.

Az intelmek Matuz János előadásában hangzottak el, szólót énekelt Zsikó Zsuzsanna. A műsort Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője szerkesztette.

Az ünnepi műsort követően dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet, aki beszéde elején Kiss Gábor fiatal fehérvári író „ITTHON – Fehérvár” című verséből idézett: „Barátom, gyűlöleted dugd egy zsákba, és dobd a kukába! Ez nem az a hely, itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel.”

Székesfehérvár polgármestere beszédében felhívta a figyelmet, hogy fontos visszaemlékezni sorsdöntő történelmi korokra, kiemelkedő személyekre és meghatározó tettekre, mivel „ha egy olyan nemzet tagjaként tekintünk önmagunkra, amely a történelem számos viharán küzdötte át magát sikerrel, amelynek nagyjai milliókat egyesítettek egy cél érdekében, amelynek tagjai a tudomány, a művészet vagy a sport terén értek el világra szóló eredményeket, erőt érezhetünk a legnagyobb tettekre is!”. Ellenben, ha „tehetetlennek, nagy elhatározásokra, tettekre alkalmatlannak, gyengének érezzük, tartjuk magunkat, akkor vélhetőleg nem is lesz komoly befolyásunk a dolgok alakulására.”

Mint fogalmazott – ahogy később még számos kora népünk történelmének – Szent István élete, az államalapítás, kárpát-medencei létünk megszilárdítása is ilyesfajta inspirációt adhat a jelen emberének – ahogy adott már sok-sok nemzedéknek. „Ma persze szerencsére nem a kardokat csiszoljuk, hanem az elméket és a tehetségeket. A természetet nem uralni akarjuk, hanem óvni azt, a fákat nem kivágjuk, hanem ültetjük. És teret adunk közösségek megszületésének és virágzásának.” –emelte ki a város polgármestere. A ma történéseit értékelve dr. Cser-Palkovics András beszédében elmondta, Fehérvárnak a jelen teendőiből duplán ki kell vennie a részét, hiszen ez a város érdeke, de azért is, mert különleges múltunk, történelmi rangunk is ezt követeli.

„Különleges város tehát Székesfehérvár, ahol bátran erőt meríthetünk a mosolyból, a jókedvből és a kulturális pezsgésből. Különleges város, ahol sosem kerestük azt, ami megoszt minket. Ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Különleges város, mert Székesfehérvár az otthonunk. Az otthonunk, ahol százezren vagyunk egy csapatban, közös múlttal, közös álmokkal, közös jövővel!” – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében.

Székesfehérvár polgármesterének beszéde után került sor a város kitüntetéseinek átadására. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András beszéde végén megjegyezte: „Merjünk dicsérni, merjünk egymásra mosolyogni! Talán minden másnál erősebb hajtómotor, ösztönző az, ha látjuk, hogy erőfeszítéseinket nem közömbös hallgatás, hanem elismerés fogadja.”

A Székesfehérvár Díszpolgára címet a székesfehérvári közösséget építő négy évtizedes szolgálata elismeréseként Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános, a fogyatékkal élők életminőségének javításáért végzett munkája elismeréseként Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője vehette át. Posztumusz „Székesfehérvár Díszpolgára” kitüntető címet adományozott a közgyűlés Dr. Martyn Gizellának.A díszközgyűlésen Pro Civitate díjat kapott Auth Ágnes karnagy, ének-zene tanár, Farkas Sándor mesteredző, Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos, Hirtling István színművész és Molnár Dezsőné tanár. Az ünnepi közgyűlésen „Tiszteletbeli Polgár” kitüntető címet vehetett át Juhász Roland labdarúgó és Janusz Ireneusz Wójcik, az Opolei Vajdaság kulturális tanácsadója.

Magyarország Kormánya, Fejér megye és Székesfehérvár minden polgára nevében közös koszorúval tisztelgett államalapító Szent István királyunk emléke előtt Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

Forrás: szekesfehervar.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Cser-Palkovics András, elismerések, Fejér megye, közgyűlés, önkormányzat
Close