full screen background image
Search
2018. október 18. csütörtök -
  • :
  • :

INSiGHTS Partnerek Szerbiában: Jó gyakorlatok az egészségturizmusban

INSiGHTS Partnerek Szerbiában: Jó gyakorlatok az egészségturizmusban

2017.07.10. Június utolsó napjaiban a szerbiai Aranđelovacban gyűltek össze a partnerek a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló INSIGHTS projekt – “Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák” – harmadik tematikus találkozójára és első multilaterális tanulmányútjára. Az esemény házigazdája a Šumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség volt.

Az első estén borászatokkal ismerkedtek és helyi termékeket kóstoltak a résztvevők, majd virtuális bemutatót láthattak a programba bevont területekről, Aranđelovac és Topola turisztikai célpontjairól, illetve Sumadija és Pomoravlje tájairól.

A műhelymunka fő témája az egészséges életmód és környezettudatosság erősítésére irányuló jó gyakorlatok megismerése volt a turizmus területén. A második napon a partnerek látogatást tettek Bukovička-fürdő parkjában, ahol egy rövid vezetett túra keretében megismerkedtek annak történelmi és kulturális hátterével. Megtekintettek egy helyi lovas klubot Aranđelovacban, ahol megvitatták az üzemeltetőkkel a természetjárással kapcsolatos tapasztalatokat. Ellátogattak Oplenacba, a topolai Királyi Borászatba, amely kiváló példa a helyi termékek turistacsoportoknak történő bemutatására, majd megtekintették a történelmi örökség részét képező Szent György templomot és a Karadjordjevic-dinasztia mauzóleumát.

A hivatalos megbeszéléseken megvitatták az egyes projekt tevékenységek előre haladását és egyeztették a következő lépéseket. Lebonyolítottak egy műhelybeszélgetést a helyi turisztikai szereplők részvételével, melynek során a házigazda Šumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség igazgatója Nenad Popovič bemutatta a projektet és beszélt a fenntartható turizmus régióbeli helyzetéről. A találkozón részt vettek a turizmusban érintett nemzeti intézmények képviselői is, mint például az Ökológiai Minisztérium, a Szerb Fejlesztési Ügynökség és a Kereskedelmi, Turisztikai és Telekommunikációs Minisztérium. Professzor Ulrike Pröbstl-Haider, a bécsi BOKU Egyetem szakértője turisztikai koncepcióiat mutatott be, és kiemelte az egyes desztinációkban megszerezhető egyedi és autentikus turisztikai élmények fontosságát.

Szó esett még a június közepén Plovdivban (Bulgária) tartott első kétoldalú találkozóról, amelyen a kragujevaci szerb partner szervezet képviselői ismerhették meg a helyi turisztikai kínálatot, műhelytalálkozó keretében pedig elemezték a két térség erősségeit, gyengeségeit, fenyegető tényezőit és lehetőségeit.

Végül rögzítették a partnerek, hogy a következő kétoldalú tanulmányútra 2017 szeptemberében kerül sor Szlovéniában, az októberben tartandó következő multilaterális találkozónak pedig a Közép-Isztria Helyi Akciócsoport lesz a házigazdája a horvátországi Pazinban.

A projektről

A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra.

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

Forrás/fotó: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in INSIGHTS, Szerbia, turizmus
Close