full screen background image
Search
2018. november 15. csütörtök -
  • :
  • :

Innovációs folyamat menedzsment az ELI-nél

Innovációs folyamat menedzsment az ELI-nél

2017.12.05. A Közép-kelet-európai országokban, elsőként az ELI három pillére tesz lépéseket az Európai Unió számára kiemelten fontos felelősségteljes kutatás és innováció gondolatkörének gyakorlati bevezetésére.

Az Európai Unió innovációs politikájának zászlóshajója a magyar, a román és a cseh lézeres kutatóintézet, az ELI. E kutatóközpontok az elsők között tesztelik a felelősségteljes kutatás és innováció gyakorlati alkalmazhatóságát Kelet-Európában. Az elmúlt hónapokban továbbfejlesztett, a kelet- és közép-európai régió adottságaihoz igazított Társadalmi–Technikai Integrációs Kutatás (D-STIR) módszer alkalmazásával és annak eredményeként várhatóan nő a felelősségteljes K+F+I döntések meghozásának valószínűsége.

A D-STIR módszer elősegíti azt, hogy a természettudományi döntések során a társadalomtudományi szempontok is érvényesülnek, és a komplexebb látásmód eredményeként a kutatók környezeti, társadalmi, gazdasági, pszichológiai, filozófiai, etikai szempontokból felelős(ebb) döntéseket hoznak kutatási tevékenységeik során (a
kutatási terv elkészítésétől kezdve).

A három ELI-pillérben 2018. januárban indulnak ezek a pilotok, valamint ezzel párhuzamosan 35 kis- és középvállalkozás részesül olyan innovációs folyamatmenedzsment tanácsadásban, amely a felelősségteljes innovációt helyezi középpontba. E tesztsorozatban a Duna Transznacionális Program 8 országa és 15 partnere vesz részt.

A „D-STIR – Danube Framework for Responsible Research and Innovation using Socio-Technical Integration” elnevezésű projekt 2017. január és 2019. június között kerül
megvalósításra.

Magyarországot az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület (EMFIE), az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat képviseli a projektben. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

További információk a projekt honlapján:
http://www.interreg-danube.eu/approved- projects/d-stir

Forrás: Csongrád Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in EU, innováció
Close