full screen background image
Search
2020. október 27. kedd -
  • :
  • :

Indulnak a TOP projektek, küszöbön a döntések

Indulnak a TOP projektek, küszöbön a döntések

2016.10.06. Orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák, önkormányzati épületek újulnak meg, bővül a foglalkoztatás és fejlődik a gazdaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan közel 90 milliárd Ft forrásról dönt a kormány a közeljövőben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. A Vidékfejlesztési Program (VP), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) és a nemzetközi együttműködési programokkal kiegészülve olyan
újabb lehetőségeket kapnak az önkormányzatok, egyházak és civilszervezetek, melyek meghatározzák a megye fejlődését.

Aktívan bekapcsolódnak

– Míg az előző időszakban a közterületek fejlesztésére rendelkezésre álló források voltak túlsúlyban, most a települések az alapellátások és alapszolgáltatások teljesítéséhez kapnak támogatást, úgymint alapfokú oktatás-nevelés, egészségügyi intézmények rehabilitációja, önkormányzati épületek energetikai fejlesztése – emelte ki Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

–Idén szeptemberig a TOP-forrás keretére közel 600 pályázat érkezett a megyéből, csaknem 100 milliárd forint értékben. Ebből megközelítőleg 11 milliárd forint értékű támogatási kérelem a megyei önkormányzat közreműködésével került benyújtásra.

– A legnagyobb pályázati aktivitást a TOP-ban a szociális intézmények, orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák és a környezeti fejlesztések (mint például a csapadékvíz-elvezetés és energetikai korszerűsítések) területén tapasztaltunk. A közutak fejlesztésére eddig közel 3 milliárd forintról született előzetes kormánydöntés. A megyei önkormányzat aktívan bekapcsolódik a döntéshozatali folyamatba is.

Személyesen veszek részt annak az előkészítési bizottságnak a munkájában, amely az Irányító Hatóság vezetőjének döntését megelőzően határoz a támogatásra javasolt projektekről. A TOP-os támogatási kérelmek ügyében a támogatási döntést követően kerül sor a támogatási szerződések aláírására és ez után következhet a megvalósítás, melyet nagyban elősegít az, hogy a lehívható előleg akár 100% is lehet.

– A TOP keretében az első támogatási szerződés aláírása szeptember első hetében történt meg, ami alapján 2,6 milliárd forinttal elindult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átfogó foglalkoztatási paktum. A térség foglalkoztatási helyzetének javítására irányuló megállapodás – melynek keretében bér- és járuléktámogatásra, valamint munkaerőpiaci képzések megrendezésére nyílik lehetőség – konzorciumi formában valósul meg. Ebben a vezető a megyei önkormányzat, a kormányhivatal pedig mint konzorciumi partner vesz részt. Konzorciumvezetőként a megye paktumszervezet felállítását kezdeményezte. Ennek tagjai és a projekt más szereplői közötti koordináció, információáramlás megteremtése tartozik a Paktum Iroda feladatai közé. (Ez szintén a projekt részeként alakult meg.)

További feladat a projekt társadalmasítása, rendezvények szervezése és lebonyolítása, a megyei, a helyi, valamint a megyei jogú város által kidolgozott paktumok tevékenységeinek összehangolása, számukra módszertani útmutatás nyújtása.

– A turizmus fejlesztését szintén a TOP támogatási konstrukció keretében kívánja a megyei önkormányzat megvalósítani. Ennek értelmében négy turisztikai gyűrű (Nyírségi turisztikai gyűrű, Szatmár-beregi kultúrtáj, Nyíri Mezőség idegenforgalmi, illetve a Rétközi turisztikai tengely) integrált fejlesztésére irányuló – komplex projektek kidolgozását kezdeményezte és koordinálja. Ezen tájegységekre épülő integrált projektek a megyei önkormányzat vezető partnerségével – és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szakmai koordinációjával – egy igen széles konzorciumot fognak át, beleértve az érintett települési önkormányzatokat, egyházakat, valamint érdekelt civilszervezeteket.

Emellett a TOP-ban további felhívások várhatóak inkubátorházak fejlesztésére és helyi közösségi programokra vonatkozóan.

Együttműködési programok

– A KEHOP-os projektek közül kiemelném a megyei önkormányzat KEHOP-5.4.1 illetve a KEHOP 1.2.0 szemléletformálási programokban nyújtott részvételét. Fő céljuk egy megyei klímastratégia létrehozása és ahhoz kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, emellett pedig egy éghajlatváltozási platform kialakítása, melynek működtetése a projekt megvalósítás és -fenntartás alatt a hivatal titkárságának feladata lesz. A projektek keretében szemléletformálási akciókat, különböző rendezvényeket, workshopokat rendezünk.

A fenntartható energetikai- és klímacselekvési programok kidolgozását célozza továbbá a TOP-3.2.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázati konstrukció is.

– A megyei önkormányzat projektszervezetként a VP jelenleg futó projektjeiben is aktív segítséget nyújt a menedzselésben a kedvezményezettek számára. Ezen túlmenően
lehetőség nyílik határ menti együttműködési programok keretében közös, egymást erősítő fejlesztésekre a közlekedés, a turisztikai, az egészségügyi szolgáltatások területén Kárpátaljával, Szatmár megyével, Kassa megyével és a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve.

– A Tisza Európai Területi Társulás (Tisza ETT) történő együttműködés keretében folyamatban van a Tisza ETT kohézióvizsgálata és integrált fejlesztési stratégia kialakítása, mely tartalmazza többek között a szociális, ökológiai és infrastrukturális projektek közös végrehajtásának lehetőségeit.

Konzorciumi formában

Létrehoztuk a térség számára legfontosabb szociális, ökológiai és infrastrukturális projektek adatbázisát, amelyben új munkahelyek kialakítását, a határ menti területen élő emberek közötti együttműködés elősegítését, gazdasági kapcsolatokat és az aktív vállalkozások támogatását azonosítottuk be.

– A Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Central Europe transznacionális program, az Együttműködés a közlekedés jobb öszszekapcsolása prioritás alá tartozó felhívásra, konzorciumi formában. A pályázatban vezető partner a Szász-Anhalti Fejlesztési és Közlekedési Minisztérium. További partnerek lengyel, szlovák, cseh, olasz, horvát és német felsőoktatási intézmények, non-profit szervezetek, önkormányzatok. Magyarországon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nagykálló Város Önkormányzata nyert közösen pályázatot.

A RUMOBIL mint nyertes projekt alapja a közszolgáltatók és a közlekedési vállalatok közötti nemzetközi együttműködés, melynek célja a tömegközlekedési rendszerek fejlesztése, reagálva a demográfiai változásokra.

– A nemzetközi projektek között meg kell említenünk az „ECRR: A reformáció európai kulturális útja” című pályázatot (ECRR projekt), amelyet az Interreg Central Europe Program keretében adtunk be. Az ECRR projekt alapgondolata, hogy Közép-Európa gazdag a reformáció hagyományaiban, ám napjainkig ennek kiaknázására nem került sor. Az ECRR projekt, mintegy válaszul a reformációhoz kapcsolódó turisztikai érdeklődés növekedésére, az első olyan transznacionális kulturális utat fogja létrehozni, amely
a közép-európai reformációs hagyományokra épül – erősítette meg Seszták Oszkár.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat. A képen Seszták Oszkár.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in önkormányzat, pályázat, Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, TOP
Close