full screen background image
Search
2020. augusztus 7. péntek -
  • :
  • :

Immár 25. ülését tartotta meg a bűnmegelőzési tanács

Immár 25. ülését tartotta meg a bűnmegelőzési tanács

2020.03.11. Kedden tartotta rendes ülését a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács, ahol tájékoztatást adtak az illetékes vezetők a megye elmúlt évi bűnügyi helyzetéről. Ugyanakkor ez volt az öt éve alakult tanács jubileumi, 25. ülése. A megjelenteket Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki egyebek közt azt hangsúlyozta, ha nem is látványos, de annál hatékonyabb a bűnmegelőzési tanács tevékenysége.

Az elmúlt év bűnügyi helyzetéről Szabó Zoltán rendőrségi főtanácsos, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese tartott előadást. Mint elmondta, az elmúlt évben is csökkent a megyében elkövetett bűncselekmények száma, Tolna országos viszonylatban is a legbiztonságosabb megyék közé tartozik. Kevesebb volt a vagyon elleni bűncselekmény, az autófeltörés és a lakásbetörés, az idősek ellen elkövetett bűncselekmény. Hangsúlyosabbá vált az interneten elkövetett bűncselekmények száma, illetve az iskolai és az iskolán kívüli erőszak a fiatalok körében. Az eredmények elérése érdekében sokat és jól dolgoztak a megye rendőrei.

Kis mértékű emelkedést mutat a zaklatás, a kapcsolati erőszak és a szexuális bűncselekmények száma. A családon belüli erőszak vélhetően nem lett több, hanem ezek sértettjei a folyamatos felvilágosítás, tájékoztatás miatt bátrabban, nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrséghez.

Az eredmények összetevői között a bűnügyi igazgató kiemelte az együttműködést. Egyrészt szakmai szempontból az Országos Rendőr-főkapitánysággal, más megyékkel, másrészt a civil szervezetekkel, az önkormányzatokkal és a lakossággal.

A sikeres bűnmegelőzési akciók jelentősen hozzájárultak a jó eredmények eléréséhez. Ilyen akció például a vagyonvédelmi tájékoztatás, a Házhoz megyünk, vagy az ifjúságvédelemmel foglalkozó Útjelző program. Mindezekből következnek további feladatok, mint például kiemelten kell foglalkozni a gyermekek védelmével, az internetes bűnözés hatékony visszaszorításával. Természetesen a jövőben is folytatódnak a bűnmegelőzési akciók és a folyamatos tájékoztatás, a felvilágosító munka.

Forrás: TEOL.hu, Ihárosi Ibolya
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in bűnmegelőzés, Orbán Attila, rendőrség, Szekszárd
Close