full screen background image
Search
2019. február 23. szombat -
  • :
  • :

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Álmosdon

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Álmosdon

2018.01.24. Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a hajdú-bihari Álmosdon, a tisztségért hét jelölt indul – közölte a helyi választási iroda vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

Medve Erzsébet tájékoztatása szerint az önkormányzati voksoláson hatan függetlenként – Demeter Csaba, Tóthfalusi Barnabás, Tóth Sándor, Ari Sándor, Köteles István, Oláhné Balogh Tímea Rozália -, míg Kozma Attila Mátyás a Magyar Munkáspárt jelöltjeként méretteti meg magát, rájuk szavazhat a választásra jogosult 1424 helybéli.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester – Köteles István (Fidesz-KDNP) – tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal megszűnt – jelezte a választási iroda vezetője.

Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos, vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt szüntessék meg polgármesteri tisztségét. Az első fokon eljáró Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában – nem jogerősen – megszüntette a tisztségét.

Az ítéleti tényállás szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események. Törvényt sértett a polgármester akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és 2017. október 12-i hatállyal jogerősen felmentette polgármesteri tisztségéből Köteles Istvánt. A törvényszék szerint “súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel”.

A volt településvezető függetlenként indul újra a vasárnapi időközi polgármester-választáson.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Álmosd, Hajdú-Bihar megye, önkormányzat
Close