full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

Hoppál: a baranyai reformáció sokat tett a magyar kultúra fejlődéséért

Hoppál: a baranyai reformáció sokat tett a magyar kultúra fejlődéséért

2017.09.20. A kultúráért felelős államtitkár szerint a baranyai reformáció története nagyon sokkal járult hozzá a magyar kultúra fejlődéséhez és a mai értelemben vett magyar identitás kialakulásához.

Hoppál Péter erről szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) néprajzi osztályán megnyílt, a reformáció Baranya megyei történetét bemutató kiállításának megnyitóján beszélt.

A protestantizmus terjedése olyan “védőbástyát” épített ki a magyar anyanyelv számára, amely lehetővé tette, hogy egy új, megerősödött magyar identitás jöjjön létre a 16. században – jelentette ki a politikus, aki az akkori felekezeti törekvésékre is kitért beszédében. Hoppál Péter egyúttal azt is rögzítette, hogy a Debrecen mellett Baranya megye a reformáció másik magyarországi bölcsője.

A múzeum MTI-nek eljuttatott összegzése szerint a szervezők célja, hogy az időszak nagyközönség előtt kevéssé ismert, érdekes történeteit mutassa be.

A tárlat nem egyik vagy másik protestáns felekezet nézőpontját érvényesíti: a tematika szerves részét képezi az egyes protestáns felekezetek és a katolicizmus közötti konfliktusok és párbeszéd, az együttélés formáinak és az egymásra hatás lehetőségeinek bemutatása – írták.

A kiállítás gerincét – fűzték hozzá – nagyméretű tablók alkotják, amelyeken a látogatók okostelefonnal leolvasható QR-kódok segítségével nyerhetnek a törzsanyagot kiegészítő bővebb információkat.

Az üvegvitrinekben tárgyi emlékekkel, könyvekkel, úgynevezett aprónyomtatványokkal is megismerkedhetnek a december 31-ig látogatható tárlat résztvevői.

A képen dr. Hoppál Péter. Fotó: kormany.hu

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Hoppál Péter, kiállítás, Pécs
Close