full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Hogyan tovább a középiskola után?

Hogyan tovább a középiskola után?

2019.07.03. A felmérésben résztvevő Bács-Kiskun megyei 53 középiskolában 5.529 diák végez a 2019. év nyarán befejeződő tanévben. Kétharmaduk tervezi a továbbtanulást, míg közel egyötödük szeretne elhelyezkedni és kb. 10% álláskeresővé válik.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a Járási Hivatalok és a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályainak közreműködésével 2019. április havában Ifjúsági Garancia GINOP 5.2.1. program keretében felmérést végzett a megye középfokú oktatási intézményeiben. A vizsgálat célja a nappali rendszerben tanulmányaikat befejező diákok várható továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségeinek feltérképezése.A felmérés során arra kérték az intézményeket, becsüljék meg a náluk végző diákok továbbtanulási, elhelyezkedési, illetve álláskeresővé válási lehetőségeit.

A felmérés során nagy arányban jelezték továbbtanulási szándékukat a diákok, azonban 556 fő esetében várható, hogy álláskeresőként regisztrál a következő hónapokban, akik döntő hányada 25 évnél fiatalabb.

A Foglalkoztatási Osztályok felkészültek a beáramló végzős diákok fogadására és állásfeltárással, munkaerő-piaci szolgáltatásokkal, támogatási konstrukciókkal (bér és bérköltség – támogatás, mobilitási támogatások) igyekeznek elhelyezni a hozzánk fordulókat.

A foglalkoztatási szervezet a rendelkezésére álló aktív eszközök közül a munkaerő-piaci képzés keretében alapfokú nyelvi képzések szervezésével tudja segíteni a diákokat, hogy nagyobb eséllyel tudjanak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A hiány-szakképesítés területén végző bizonytalan diákok (tehát azok, akik úgy ítélték meg a felmérés során, hogy álláskeresővé válnak) mielőbbi elhelyezése az elsődleges munkaerőpiacon enyhítheti a munkaerő-keresletben mutatkozó feszültségeket és csökkentheti a korai pályaelhagyást.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, GINOP, iskolások
Close