full screen background image
Search
2020. augusztus 4. kedd -
  • :
  • :

Hazánk, a nagy család!

Hazánk, a nagy család!

2019.11.07. A 2018 év elején Kecskeméten életre hívott rendezvényt immár harmadik alkalommal szervezeték meg Erdélyben azok a döntően magyarországi egészségügyi, szociális és egyházi és felsőoktatásban közreműködő-szakemberek, akik számára fontos, hogy a magyar ajkú társadalom népességének a csökkenésének a folyamatát szakmai szempontból értelmezzék és lehetőleg tegyenek ellene.

Mivel a 2018-ban és 2019-ben a Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktábor keretein belül megrendezésre kerülő konferencia-sorozat egyre több érdeklődőt vonzott, ezért Baricz Lajos szentszéki tanácsos lelkésznek és Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy polgármesterének a hívására Marosvásárhelyen is megrendezték a tematikus konferenciát.

A magyarországi szervezők a megnyitó előtti tájékoztatón beszámoltak arról, hogy bár közismert, hogy egy országban annak érdekében, hogy a lakosság száma ne csökkenjen, 2,1 %-os szaporulat a kívánatos, 2011-ben, amikor Magyarországon elkezdtek népességcsökkenés ellen tenni még 1,25 %-os szintről indultak és mára közel 1,5 %-os mértékűre növekedtek. Baricz Lajos szentszéki tanácsos beszámolt róla, hogy Romániában is rendkívül riasztó a népességcsökkenés felgyorsulása, viszont ezen belül is szinte aggasztó a magyarajkú népcsoport számának a csökkenése.

Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy a konferencia-sorozat szervezői közül több személyhez évtizedes jóbarátság fűzi – döntően a Kecskeméten három évtizede megrendezésre kerülő Csiperó-gyermekfesztiválról -, így nem volt túlságosan nehéz, hogy rendezvényt Marosvásárhelyre csábítsa. Elmondta továbbá, hogy bízik benne, hogy a rendezvény még inkább felhívja arra figyelmet, milyen rohamos mértékben csökken Erdélyben a magyarajkú lakosság aránya.

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke és a rendezvénysorozat társadalmi fő-szervezője elmondta, hogy a száz éve meghozott trianoni döntés alapján egyértelmű, hogy a nyugati társadalmaknak a magyar virtus nem kívánatos. Mint megtudtuk, elmondható, hogy az elmúlt évszázadokban szó szerint mindent meg is tettek a nyugati társadalmak annak érdekében, hogy lefaragják, csökkentsék és végeredményében egyszer majd felszámolják a magyarságot. Mák Kornél elmondta, hogy eddig sikertelennek bizonyultak ezek a kezdeményezések, viszont újra és újra a legfondorlatosabb módon, Ukrajnában a konkrétan a kisebbségi jogok megszüntetésével, Erdélyben viszont egy roppant tudatos kormányzati közreműködéssel akár a magyar nyelvű oktatás módszeres ellehetetlenítésével próbálkoznak napjainkban is ártani a magyarságnak. Az alelnök összefoglalójában örömét fejezte ki, hogy minden negatív próbálkozás ellenére a magyar népesség még nem tűnt el a térképről és mint elmondta a XI. Demográfiai és Szociális konferencia-sorozat is bizonyítja, hogy él nemzet a hazán.

Bártfai György szülész-nőgyógyász professzor a Diczfalusy Alapítány elnöki posztját is betöltő professzor, a rendezvénysorozat szakmai főszervezője hangsúlyozta a sajtó szerepét abban, hogy a találkozón elhangzottak minden magyar családhoz eljuthassanak. Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy a haza minden állampolgára lássa maga előtt a pozitív jövőt. Hozzátette: a demográfiai helyzet javulása a magyarság jövőjének a kulcsa a Kárpát-medencében. A hazaszeretet, a hit és hagyománytisztelet foglalja csokorba a családszeretetet – mondta el végül.

A rendezvény szervezői, előadói:

Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke
Dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke
Dr. Mészáros János, korábbi egyészségügyi államtitkár-helyettes
Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója
Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora
Dr. Párducz László Ph.D. – A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Elnöke
Dr. Nagy Gábor Dániel habilitált egyetemi docens, SZTE BTK Vallástudományi Tanszék
Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója
Bálint Kornél, A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetvezetője
Dr. Rákóczi Attila PhD, A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója
Dr. Slobodan Zsivkovity a zentai kórház Szülészet Nőgyógyászat Osztályvezető Főorvosa
Dr. Virók Dezső PhD Szegedi Tudományetem , egyetemi docens
Balla Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés kabinetvezetője, kommunikációs szakember
Dr. Szabó Béla Az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos és Gyógyszertudományi szakosztályának alelnöke, egyetemi tanár,
Barocz Lajos marosszentgyörgyi plébános,
Szénégető István remeteszegi plébános, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családreferense,
Dr. Egyed Imre egyetemi előadó, a Ker. Szt. János plébánia gondnoka
Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy polgármestere
Oltyán József az Indamédia Network és a Regon médiacsoport tulajdonosa

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye
Close