full screen background image
Search
2019. január 22. kedd -
  • :
  • :

Hatan kaptak Elnöki elismerést a békési ünnepi megyegyűlésen

Hatan kaptak Elnöki elismerést a békési ünnepi megyegyűlésen

2018.03.28. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése március 13-án tartotta ünnepi megyegyűlését az 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Békéscsabán. Az ünnepi ülésen hatan vettek át Elnöki elismerést Zalai Mihálytól, a megyei közgyűlés elnökétől: Czeglédiné dr. Gurzó Mária, Jász Sándorné, Pardi Ildikó, Schneider László, Sütő Mária Márta és Zanócz István.

A megjelenteket Herczeg Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka köszöntötte. Kiemelte: a magyar nép 1848-ban sem kért a hazugságból, abból, hogy saját országában másodrendű legyen. Most is hitre, elszántságra van szükség, a hazánkat, függetlenségünket meg kell védenünk.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, aki emlékeztetett, hogy a magyar nemzet sorsfordító pillanatai mindig a csatatéren játszódtak le. Kossuth Lajost szavaival élve kijelentette: a haza örök, és nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet és lesz.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat a március 15-ei ünnepség keretében adják át már évek óta. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a köz szolgálatában élenjárókat, kimagasló tevékenységet végző személyeket, egyesületeket, kollektívákat tüntetnek ki.

A megyei önkormányzat célja a díjjal az, hogy azon magánszemélyek vagy közösségek tevékenységét ismerjék el, akik Békés megyében az egészségügy, a szociális ágazat, a rendvédelem és a közoktatás területén hosszú ideje – legalább 10 éve – kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek.

Az ünnepségen kitüntetést vett át Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója a román nemzetiségi identitás megőrzéséért, hosszú évek óta kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységéért. Munkáját szolgálatként értékeli, fontosnak tartja az innovációt, az újabb és újabb kihívásoknak való megfelelés, úgy véli, csak így lehet versenyképesnek maradni. Kiemelkedő feladatnak ítéli a román nyelv és a román hagyományok ápolását, illetve ezek továbbadását az újabb generációknak.

Jász Sándorné öt évtizeden át végzett kimagasló védőnői tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel. Hosszú ideig Okányban dolgozott, jelenleg a biharugrai és körösnagyharsányi kismamák, kisgyermekek körében látja el szolgálatát. A hivatása egyik legszebb momentumának tartja, hogy soha nem találkozik zárt ajtókkal, kapukkal, a családok bizalommal fordulnak hozzá, mondhatni második anyukának tekintik. Ötven év távlatából is jó döntésnek tartja, hogy a védőnői pályát választotta.

Pardi Ildikó rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság megyei baleset-megelőzési bizottságának titkára, a baleset-megelőzési csoport vezetője hosszú időn keresztül végzett példaértékű, kimagasló szakmai munkájáért vehette át a díjat. Már tizenévesen úgy döntött, rendőr lesz. Elmondta: munkája során nincs két egyforma nap, de ez számára nem jelent gondot, mert szereti a változatosságot. Hangsúlyozta: megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne a legtöbb baleset, a súlyos sérülés és a tragédia.

Kitüntetést vett át Schneider László, a gyulai mentőállomás vezetője az életmentés, a betegellátás területén hosszú időn keresztül kifejtett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. Több mint harminc éve dolgozik mentősként. Véleménye szerint ehhez a hivatáshoz kellő empátia és emberszeretet szükséges, a csapatmunka nagy fontosságú. Egy példát is hozott munkájához kapcsolódóan: egyszer egy idős férfit egy órán át próbáltak sikertelenül újraéleszteni. Bár a férfit elveszítették, annak felesége mégis hálás volt erőfeszítésükért. Kiemelte: egy mentős életében vannak sikerek és kudarcok is.

Sütő Mária Márta, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum vezetője a segítségnyújtás, a szociális ellátás területén végzett magas színvonalú munkájáért kapott
elismerést. A szociális centrum négy telephelyen működik, összesen 750 férőhellyel rendelkeznek. Az igazgatónő számára fontos az ellátottak részéről érkező köszönet. Úgy érzi, a mindennapokban ő csak a dolgát teszi, de a díj arra motiválja, hogy még több, még jobb és még odaadóbb munkát végezzen.

Békés megye tűzvédelmében teljesített magas színvonalú szakmai szolgálata elismeréseként Zanócz István tűzoltó alezredes, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vett át kitüntetést. Mindig is tűzoltó akart lenni, hivatását 1989 óta végzi. Úgy érzi, nagy felelősséget jelent munkája, és a szakemberekre nagy társadalmi nyomás nehezedik. Kiemelte, hogy a változásoknak állandóan meg kell felelni, a bajba jutott emberek megsegítését szívvel-lélekkel kell végezni.

A megemlékezés fényét Nagy Erika és Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház művészei által összeállított ünnepi műsor emelte. A rendezvényen közreműködtek a
Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei valamint a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.

TOP helyzetjelentés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Békés megyében jelen pillanatban 377 nyertes pályázat kapott támogatói döntést összesen 49,3 milliárd forint értékben, a projektek 69 települést érintenek. A pályázatoknak alapvetően a gazdaságfejlesztés a célja – az ipari parkok kialakítása, az inkubátorházak létrehozása, a turizmusfejlesztés, a helyi és a járási foglalkoztatási paktumok, a piacfejlesztés közvetlenül, az útfelújítások, a bölcsődék, óvodák fejlesztése, a kerékpárutak építése, az energetikai beruházások, a belvízvédelmi pályázatok, az egészségügyi fejlesztések közvetetten segítik a gazdaságot.

Békés megye számára a 2014-2020- as időszakra közel 58 milliárd forintnyi pályázati keretösszeg lett meghatározva, ez azt jelenti, hogy erre az összegre csak megyei szereplők – települési önkormányzatok, intézményfenntartó civil egyesületek, nemzetiségi szervezetek és egyházak – pályázhatnak.

Bemutatkozott Békés megye

A Szerviz Iroda Kft. 25. alkalommal rendezte meg Miskolcon az Észak-magyarországi régió legnagyobb idegenforgalmi kiállítását, a „MENJÜNK VILÁGGÁ…!” UTAZÁSI
KIÁLLÍTÁS 2018. MISKOLC rendezvényt az ITC székházban. Az idei külföldi díszvendég Szlovákia, a belföldi díszvendég pedig Kossuth Lajos szülőhelye, Monok volt.
Március utolsó hétvégéjén tartották a XXVIII. Debreceni Utazási Vásárt a Nagyerdei Stadion rendezvénytermében, a Hallban. Az esemény díszvendége Nagyvárad és Biharország volt, kiemelt belföldi úti célként pedig a Mátra-Bükk térség mutatkozott be.


Mindkét kiállításon Békés megye társkiállítókkal volt jelen, az érdeklődők információt kaphattak a megye turisztikai attrakcióiról, szállás- és programkínálatáról. A látogatókat termékkóstolóval várták kiállítóink, békési szilvalekváros papucsot és a viharsarki szörpkülönlegességeket ízlelhettek meg az érdeklődők.

2018. március 23-25. között rendezték meg az I. Hungarikum Pikniket Egerben, a Szépasszonyvölgyben. A rendezvény pénteki, szakmai napján a meghívottak a hungarikumokról, az értéktárakról és ezek turizmushoz való viszonyáról hallhattak előadásokat. Napközben a megyei értéktárak mutatkoztak be. A hétvégi programok a
nagyközönséget célozták meg, különböző családi és gyermekprogramokkal, illetve hungarikum kóstolókkal várták a látogatókat a szervezők és a kiállítók – többek közt tiszai halászlé, karcagi birkapörkölt, csabai kolbász is terítékre került.

A Békés Megyei Értéktár képviseletében a látogatóknak megyei turisztikai kiadványokkal és helyi termékekkel: orosházi búzacsíramáléval, békési szilvalekváros papuccsal, gyulai kolbásszal és Békés megye pálinkájával kedveskedtek kiállítóink.

Békés megye pálinkája 2018-ban is

A Békés Megyei Önkormányzat a 2015-ben elindított Békés megye pálinkája versenyt idén is meghirdette, a megyei kereskedelmi főzdéket invitálták a részvételre. A beküldött minták bírálata hamarosan megtörténik, a Gyulai Pálinkafesztiválon pedig kiderül, ki nyeri a megmérettetést ebben az évben.

A fesztivált idén április 27-30 között tartják a hagyományokhoz híven, Gyulán. Ez alatt a négy nap alatt ismét a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában, fontos, hogy mind a látogatók, mind a szakma hozzáértői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik, népszerűsítik a kulturált pálinkafogyasztást, ápolják a gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény számos programmal várja a látogatókat, és természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A programhoz kapcsolódó pálinkaversenyt ebben az évben is meghirdették, mint ahogyan a Békés Megye Pálinkája versenyt is. A korábbi évekhez hasonlóan szakmai zsűri választja majd ki azt a kereskedelmi pálinkafőzde által nevezett italt, amely elnyeri a Békés megye pálinkája címet. A versenyen nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a „Békés megye pálinkája” címet, az ezt tanúsító – a megyei önkormányzat által biztosított – címkét a pálinkásüvegein elhelyezheti. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra – 0,5 dl-es és 2 dl-es kiszerelésben.

A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos része a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel: a pénteki napon Cimbaliband Danics Dórával, a Magna Cum Laude és az Antovszki Band. Szombaton Kis Grófó, Szabó Balázs Bandája és a

Republic szórakoztatja a közönséget, vasárnap a Dupla Kávé és Köteles Cindy, Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita és a P. Mobil. Hétfőn pedig a Mediterrán zenekar, Oszvald Marika, Ferenczy György és a Rackajam valamint a Neoton Família Sztárjai lépnek színpadra.

Emellett lesz szakmai konferencia, játékos kvízműsor, Retro Disco, felvonul a Pálinka lovagrend, és nem utolsó sorban kiderül, idén kik nyerték a pálinkaversenyt, és ki 2018-ban a Békés megye pálinkája cím birtokosa.

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat. Fotó: Zentai Péter

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in baleset-megelőzés, Békés megye, Békéscsaba, egészségügy, elismerések, fesztivál, közgyűlés, megemlékezés, mentők, oktatás, önkormányzat, pálinka, pályázat, TOP, tűzoltók
Close