full screen background image
Search
2020. május 31. vasárnap -
  • :
  • :

Három évtized – három generáció

Három évtized – három generáció

2019.12.02. A cég megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a zalaegerszegi autóipari tesztpálya konferenciatermében utódlás – tradíció- innováció mottóval meghirdetett rendezvényen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt arról, hogy napjainkban két kihívással néznek szembe a családi vállalkozások: az egyik a generációváltás, a másik pedig a hozzáadott érték növelése.

Beszédében kiemelte, hogy a hazai családi vállakozások 40 százaléka ért el a generációváltás korszakához, további 30 százalék pedig a következő tíz esztendőben szembesül ezzel a helyzettel. A globális statisztika azt mutatja, hogy az első generációváltást a családi vállalkozások 30, míg a második generációváltást 12 százaléka éli túl. Szeretnénk, ha hazánk e téren jobb eredményt mutatna fel, tette hozzá a miniszter, és kiemelte, hogy a Szabadics Zrt.-nél időben megtették a szükséges lépéseket. Majd úgy folytatta: a másik feladat a családi vállalkozások hozzáadott-érték-termelő képességének erősítése. A nemzetgazdaság motorját jelentő vállalati kör értékteremtő képességét tekintve a visegrádi országok hozzáadott értékének szintjét kell mértékadónak venni, és meg kell közelíteni a németországi szintet.

A miniszter úgy fogalmazott: az európai gazdaság gerincét a családi vállalkozások adják, és a hazai gazdaságban is növelni kell a szerepüket. Ezért a kormány az adópolitikával, az uniós támogatásokkal és az iparstratégiával is a családi vállalkozások megerősítésén dolgozik. Azt tűzték ki célként, hogy 2030-ig a mostani 18 ezer euróról 22 ezer euróra növelik a kis- és középvállalkozások egy főre jutó bruttó hozzáadott értékét. További cél, hogy a következő tíz évben a hazai tulajdonú vállalkozások hozzáadottérték-aránya 49-ről 65 százalékra emelkedjen. Az exportképességet javítva pedig 30-ról 45 százalékra növelik a hazai tulajdonú vállalkozások által hozzáadott belföldi érték arányát az exportban.

A szakmai napon – amelyen dr. Pál Attila a megyei közgyűlés elnöke mellett több közéleti vezető és gazdasági szakember is részt vett – a Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere mondott köszönetet azért a munkáért, kiváló együttműködésért, amivel a Szabadics Zrt. hozzájárult a város és Zala megye infrastruktúrájának fejlesztéséhez, és megköszönte az oktatás, a kultúra, a tudomány, az egészségügy és a sport támogatását. Mindezért az önkormányzat kitüntető oklevelét nyújtotta át Szabadics Zoltánnak, a cég elnökének.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat. Fotó: Zalai Hírlap
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Palkovics László, konferencia, Zala megye
Close