full screen background image
Search
2020. május 28. csütörtök -
  • :
  • :

Hajdú-Bihar megyei levéltári napok – 919 millió a hajdú kultúra feltárására

Hajdú-Bihar megyei levéltári napok – 919 millió a hajdú kultúra feltárására

2018.11.13. A helyi identitás, a cselekvő közösségek megerősítésére 919 millió forintot nyert a hajdú-bihari önkormányzat a Település- és Területfejlesztés Operatív Program (TOP) pályázatán, az összeget elsődlegesen a hajdú kultúra feltárására fordítják – jelentette be a megyei közgyűlés elnöke a 45. Hajdú-Bihar megyei levéltári napok megnyitóján kedden Debrecenben.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) közölte: legendáriumot adnak ki és 3D-s filmet is készítenek a megye történelmi hagyományairól, illetve interaktív bemutatótermet hoznak létre. „A helyben maradásnak a gazdaságfejlesztés mellett a helyi tudat erősítése a legfontosabb eleme” – jegyezte meg a hajdú-bihari közgyűlés elnöke.

Mazsu János történész, debreceni tanácsnok köszöntőjében arról beszélt, hogy a városnak évszázadokon keresztül önálló levéltára volt, amely néhány éve integrálódott a megyei levéltárba. A megyei levéltár adatszolgáltatásával, kiállítások rendezésével, digitális adatbázisával ugyanakkor új szintre emelte Debrecen és a levéltár kapcsolatát – fűzte hozzá.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgató-helyettese elmondta: a több mint 260 éves levéltári hálózat Magyarország legrégebbi közgyűjteménye. Kezdetekben a közigazgatást segítette az alapdokumentumok megőrzésével, később tudományos és oktatási funkciókkal bővült a feladatköre, jelenleg pedig új kihívást jelent a digitalizáció, az elektronikus adatkezelés.top

Jelenleg zajlik egy több mint 3 milliárd forintos projekt európai uniós forrás felhasználásával, amelynek a célja, hogy a kormányablakokon keresztül az állampolgárok a levéltárakban őrzött iratokat elérjék a hadisír-gondozástól a földhivatali bejegyzésekig – sorolta a főigazgató-helyettes.

Mikó Zsuzsanna – utalva arra, hogy a napokban Makón és Szegeden is új levéltári épületet adnak át – reményét fejezte ki, hogy mielőbb Hajdú-Biharban is megfelelő elhelyezést találnak az intézménynek.

Utóbbihoz kapcsolódva Szendiné Orvos Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója hozzátette: jelenleg két városban – Debrecenben és Hajdúböszörményben -, három kutatóhelyen és hét raktárban működik az intézményük. Raktáraik olyannyira megteltek, hogy már nem tudnak iratokat átvenni.

Mint mondta, keresik a forrásokat az új levéltári épület megvalósításához, amelynek a tervei már teljesen elkészültek. A leendő levéltár Debrecenben, a Bem-téren, a Méliusz könyvtár melletti üres területen épül majd fel.

A megyei levéltári napok debreceni nyitónapján egyebek között a helyi csárdákról és vendégfogadókról, a debreceni színjátszás történetéről, a hajdúsági sörfőzés és sörfogyasztás hagyományairól hangzottak el előadások. A rendezvény szerdán Hajdúszoboszlón folytatódik, ahol a fürdőkultúra kérdései kerülnek terítékre.

A képen Pajna Zoltán.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in hajdú, Hajdú-Bihar megye, identitás, kultúra, Pajna Zoltán
Close