full screen background image
Search
2020. október 25. vasárnap -
  • :
  • :

Hajdú-Bihar Megye Napjáról

Hajdú-Bihar Megye Napjáról

2017.11.16. November 22-e Hajdú-Bihar Megye Napja annak tiszteletére, hogy 1698-ban e napon alakult meg a Hajdúkerület. A jeles napon hagyományaihoz híven idén is ünnepi közgyűlést és egész napos programsorozatot tart a megye egyik településén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése, ahol a megye kitüntető díjait is átadják. A Megye Napja ünnepi rendezvénysorozatának idei helyszíne Létavértes lesz, ahol a közgyűlést több kulturális program, a helyi értékekről szóló rendhagyó iskolai óra és kiállítás is kíséri majd.

A Megye Napja sajtónyilvános programjai 2017. november 22-én, szerdán:
– 10 órától Ünnepi Közgyűlés, ennek keretében kitüntetések átadása, a díjazottak bemutatása, kulturális programok (helyszín: Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház)
– 14 órától Kiállítás megnyitó Létavértes értékeiből és „Az Én értékeim” című pályaművekből (helyszín: Irinyi Kiállító Terem)
– 17 órától Ünnepi koncert (helyszín: Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház)

A 10 órától kezdődő ünnepi ülés keretében adják át azokat a díjakat, amelyeket a megye társadalmi, gazdasági életében, önkormányzati, közigazgatási, tudományos, irodalmi, művészeti, közoktatási, közművelődési, sport, mezőgazdasági és egyéb szakmai területen kimagasló eredményeket elérő egyének és közösségek elismerésére alapított a megyei közgyűlés.

Ezek:
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Bocskai István-díja
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc-díja
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Maróthi György-díja
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Arany Sándor-díja”
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kovács Pál-díja”
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete díja”
 „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme”

A 14 órától kezdődő kiállításon „Az Én értékeim” című pályázatra beérkezett kreatív munkákat mutatják be a helyi értékek között, a tárlat november 29-éig látható Létavértesen. A legjobb pályamunkák díjazásban részesülnek. Vályiné Pápai Viola, a Létavértesi Települési Értéktár Bizottság elnöke ismeretterjesztő előadást tart a helyi
értékekről.

A helyi értékek bemutatását, népszerűsítését vállalta a megye pályázati támogatással megvalósuló „"Tudod-e” programsorozata. A kérdezz-felelek játék egy rendhagyó óra keretében tanítja a diákokat.

A Megye Napjára felfűzve november 20-ától 24-éig Hajdú-Bihar 5 településén rendezik meg az interaktív iskolai foglalkozásokat és ezekhez kapcsolódóan a helyi értékek kiállítását. Az ünnepi közgyűlés napján, 22-én ér a programsorozat Létavértesre, előtte hétfőn Hajdúnánáson, kedden Püspökladányban, csütörtökön Hajdúböszörményben, pénteken pedig Berettyóújfaluban lesznek délutánonként az állomások.

A „Tudod-e” játékos iskolai foglalkozással párhuzamosan a Megye Napján meg lehet tekinteni Létavértesen az Irinyi sírkertet és Arborétumot, valamint a Rozsnyai István
Muzeális Gyűjteményt.

A 17 órától kezdődő ünnepi koncerten elsőként Zséda, majd Malek Andrea műsorát hallhatja a közönség.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in elismerések, Hajdú-Bihar megye, megyenap
Close