full screen background image
Search
2019. január 22. kedd -
  • :
  • :

Gyorsuló felzárkóztatás Hajdú-Bihar megyében

Gyorsuló felzárkóztatás Hajdú-Bihar megyében

2018.03.12. Gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a települések felzárkóztatását a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. Ennek érdekében összehangolják az ezzel foglalkozó intézmények és szervezetek működését. Mindezt egy hároméves projekt keretében teszik, melynek nyitórendezvényét 2018. március 12-én tartották a debreceni Megyeházán.

A kistelepüléseken most még el nem érhető, vagy hiányosan működő közszolgáltatások megteremtése is célja a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat most induló felzárkóztatási projektjének. A megvalósítás érdekében megyei szintű Szolgáltatási Út Térképet készítenek. Ehhez feltárják, milyen szolgáltatások hiányoznak helyi szinten, és megvizsgálják, mennyire hatékonyan jutnak el a lakossághoz a már létezők. A szakmai egyeztetések eredményeiből készül a Szolgáltatási Út Térkép, melytől például a megyei önkormányzat az ügyintézés hatékonyabbá tételét várja.

A projekt másik fontos célkitűzése a helyi esélyegyenlőség növelése és a kistelepülések felzárkózásának hatékonyabbá tétele. Ennek érdekében megyei szinten hangolják össze a helyi önkormányzatok és az állami fenntartású intézmények közszolgáltatásait. Ezek között kiemelt szerepet kap az esélyteremtés, a felzárkóztatás, az oktatás, a szociális ellátás, az egészségügy és a foglalkoztatás területe.

– Megyei szinten hangoljuk össze azon intézmények működését, amelyek helyi esélyegyenlőségi és felzárkóztatási programok megvalósításával foglalkoznak. Ettől azt várjuk, hogy hatékonyabbá válik a tartós szegénységben élők és romák integrációja, illetve a velük foglalkozó szervezetek munkája. Lehetőség nyílik olyan programok megvalósítására is, amelyek a társadalomtól egyre inkább elszigetelődő és leszakadó rétegek közösségeit erősítik, és segítik azok együttműködését – mondta Pajna Zoltán, a HBM-i Önkormányzat elnöke.

A „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Hajdú-Bihar megyében” címet viselő projekt nyitó rendezvényét a Megyeháza Árpád termében tartották március 12-én. Az eseményen részt vett Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár is.

A szakember hangsúlyozta: a Hajdú-Bihar Megyében kidolgozandó felzárkóztatási programok illeszkednek majd a Magyar Nemzeti Felzárkózási Stratégiába. Ennek célja, hogy hosszú távú megoldást kínáljon annak érdekében, hogy megakadályozzák a leszakadó rétegek körében a nyomor újratermelődését. Ehhez a felnőttek számára stabil munkalehetőséget, a fiatalok számára pedig oktatást kell nyújtani. Így elkerülhető, hogy felnőjön egy olyan generáció, amelynek tagjai kimaradnak az iskolából, és a családtagjait sem látják dolgozni.

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott: a projekt részeként évente két alkalommal Megyei Felzárkóztatási Fórumot szerveznek. Ezek célja, hogy összegyűjtsék a feltárt problémák kezelését lehetővé tevő szakmai, módszertani ismereteket, feltárják a helyi szinten felmerülő esetleges munkaerő-szükségletet, továbbá egyeztetési fórumként működnek az érintett a felzárkóztatásban résztvevő felek között. A fórum munkáját négy, különböző témakörök mentén szerveződő munkacsoport is segíti. Ezek feladata olyan együttműködési lehetőségek feltérképezése, amelyek a szolgáltatási hiányosságok kiküszöbölését segítik. Erre megoldási javaslatokat is kidolgoznak.

A projekt részét képezi a Megyei Esélyteremtő Paktum elfogadása is. A dokumentum a települések szintjén feltárt hiányosságok és problémák megoldására tartalmaz majd javaslatokat, támaszkodva ebben a Szolgáltatási Út Térkép eredményeire is. Évente négy alkalommal közösségi együttműködést erősítő rendezvényeket is szerveznek. Ezek életvezetés, családi életvitelre nevelés, adósságkezelés és pénzügyi integráció területén mutatnak be együttműködési modelleket, és már bevált jó gyakorlatokat. A megyei önkormányzat munkatársai számára pedig szervezetfejlesztő, érzékenyítő képzéseket és tréningeket szerveznek a projekt során.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat összesen 56.725.745 forintos támogatást nyert a projekt megvalósítására az EFOP-1.6.3- 17 számú pályázat keretében. A munka 2018. január elsején kezdődött, a projekt 2021. január elsején zárul.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Debrecen, EFOP, felzárkóztatás, Hajdú-Bihar megye, önkormányzat, Pajna Zoltán
Close