full screen background image
Search
2019. május 26. vasárnap -
  • :
  • :

Gyopáros: végéhez közeledik az országjáró egyeztetés

Gyopáros: végéhez közeledik az országjáró egyeztetés

2019.02.28. Végéhez közelednek a Magyar falu program tavaly ősszel indult országjáró egyeztetőfórumai, az eddigi negyven eseményt további tíz követi a közeljövőben – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.

Gyopáros Alpár a Baranya megyei Szászváron megtartott önkormányzati szakmai fórum után elmondta: immár csaknem háromezer településvezetővel, köztük polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, jegyzőkkel és az érintett helyi önkormányzatok munkatársaival egyeztetett a kormány.

A kormánybiztos a csütörtöki fórumról szólva kiemelte, hogy az eseményt jelentős érdeklődés kísérte a Baranya és Tolna megyei településvezetők részéről, akik számos észrevétellel, kérdéssel, megjegyzéssel is éltek a Magyar falu programot illetően.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, az országjárás éppen azért indult, hogy ezeket az észrevételeket a kormány megfontolja és beépítse az átfogó vidékfejlesztési programba, mint ahogy azt jellemzően meg is teszi. Az országjárás további tíz településen folytatódik – jelezte.

Felidézte, a Magyar falu program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei – tette hozzá a kormánybiztos.

A falusi útalap programelem keretében idén 430 kilométernyi állami fenntartású mellékúthálózat – három-, négy- és ötszámjegyű útszakasz – újulhat meg 50 milliárd forintos forrásból – közölte Gyopáros Alpár. Jelezte azt is, hogy a kormányzat dolgozik a következő – a lakhatási támogatást biztosító, falusi csok néven ismert – programelemen.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Gyopáros Alpár, Magyar Falu Program, Magyarország, önkormányzat, Szászvár
Close