full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson

2016.03.26. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén lezajlott eseményen részt vett B. Nagy László, Kakas Béla, Gyulay Endre és Szalay István is – a SZEGEDma.hu cikke.

„Minden embernek van egy keresztje, nekem is. Pár hónap híján nyolcvan éve hordom a magamét. Ha valamit nem jól csináltam, akkor a kereszttel együtt elestem. Azt szeretném, hogy ez a kereszt a korpusszal és a Jézus Krisztus keresztjével együtt alkosson egy új keresztet, s segítse hátralévő időmben a munkámat” – e szavakkal indokolta v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén (Szeged, Földmíves u. 13.) felállított Golgota-csoport létrehozását. „Aki ehhez a feszülethez eljön mondjon egy imát, hogy Bálint Sándort a teremtő urunk mielőbb maga mellett tudja” – a városvédő polgár bízik abban, hogy a nagy néprajztudóst hamarosan boldoggá avatják. Hangsúlyozta, szeretné a Mária zarándokútvonalat is segíteni, akár mint szállásadó.

„A kereszt egyszerre jelenheti azt, hogy a lázadó ember megtalálja Istent, illetve azt, hogy a lázadó ember megtalálhatja a kiengesztelődést, s ezzel együtt a feltámadást” – mondta Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök, aki két bibliai – egy ószövetségi és egy újszövetségi – részlettel támasztotta alá szavait. Ezt követően megáldotta és megszentelte a keresztet.

„A megható és a tisztelet szavakat kevésnek érzem ezen alkalomból” – kezdte beszédét Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. „Mikor Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása egy üzenet számunkra. Hol tart most a keresztény Európa? Vajon, ha át tudnánk adni azt a hitet, amit most megtapasztalunk az európai nagyközönségnek, hogy onnan merítsen erőt a küzdelmekhez, akkor talán tudnánk valamit segíteni. Kereszténység nélkül ez a mostani népvándorlás beláthatatlan következményeket hozhat. Bízom benne, hogy a keresztény hit, az összefogás, az összetartás – amely nemzettudatunkat is az egyik alapja – erőt adhat ehhez. Keressük még az utat, még az út elején vagyunk. Ami itt ebben a házban, egy cseppnyi helyen történik, az lehet európai példa. Mikor elmondunk egy imát, akkor gondoljunk nemzetünk és Európa sorsára is” – kérte Kakas Béla.

B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képviselő beszédében rámutatott, fontos megtartanunk Szeged értékeit. Bálint Sándor az Alföld kiváló néprajzi és vallási kutatója jelentős szerepet játszott e hagyományok megőrzésében.

„A Közéleti Kávéház több évtizedes története során különböző emberek gyűltek össze, beszélgettek, vitatkoztak, de egy dolog mindig jellemző volt: a békesség” – mutatta be Szalay István azt a közösséget, amelynek ő kuratóriumi elnöke, Szilágyi Árpád pedig az egyik aktív tagja. „Mi ragasztottuk rá Szilágyi Árpádra a városvédő polgár kifejezést, ő az, aki tényleg mindenét feláldozza a hagyományok megőrzéséért, láthatjuk ennek eredményét kint a kertjében” – fogalmazott a volt egyházügyi államtitkár. Zárásul azt kívánta, hogy ebben a kertben ne csak civilként, hanem boldoggá avatottként is jelen lehessen Bálint Sándor emléke. Az eseményen fellépett Takács Éva népdalénekes is.

Forrás/fotó: Csongrád Megyei Önkormányzat/SZEGEDma.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Csongrád-Csanád megye, hagyományőrzés, Kakas Béla
Close