full screen background image
Search
2020. január 27. hétfő -
  • :
  • :

Gandhi gondolatait szeretnénk megvalósítani

Gandhi gondolatait szeretnénk megvalósítani

2019.07.03. Július 4-én tartották Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulója, az indiai-magyar diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója, valamint a „Jóga a mindennapi életben Magyarországon” kezdeményezés 40. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát a győri Széchenyi István Egyetemen.

A konferenciát dr. Földesi Péter rekor nyitotta meg. Elmondta, Kumar Tuhin, India Magyarországra akkreditált nagykövete találkozott a Széchenyi Egyetemen tanuló indiai hallgatókkal. „Remélem, hogy a nezektöziesítés eredményeként minél több indiai hallgató jön majd az egyetemre, hiszen az egyetem is szoros kapcsolatot ápol Indiával és a Nagykövetséggel”- tette hozzá. Földesi Péter kiemelte, Gandhi szellemi öröksége egyre fontosabbá válik napjainkban, Gandhi szerint az oktatás célja az emberből a legtöbbet kihozni. A képzés fő célja az ember fejlesztése szellemi, intellektuális és fizikai megerősítése, valamint a felelősségvállalás a környezettel, amiben élünk.”

Dr. Dancs Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium migrációs kihívásokkezeléséért felelős helyettes államtitkára beszédében elhangzott, a magyar-indiai kapcsolatok 70. évfordulóját ünnepeljük, de kapcsolatunk ennél régebbre, a 19. század vége-20. század elejére vezethető vissza, amikor magyar orinetalisták egy csoportja Indiába utazott, majd Rabindranath Tagore Magyarországon tett látogatást. A két ország együttműködése gazdasági, kulturális, politikai szinten is szoros, 2018-ban a két ország kereskedelme elérte a 736 millió dollárt. Az államtitkár hozzátette: magyarok nagy figyelmet fordítanak az ázsiai népek kultúrájára. Kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök májusban Indiába utazott, hogy személyesen gratuláljon Mori miniszterelnöknek az újraválasztásához.

Swapnil Kothari, a Reneszánsz Egyetem kancellárja Gandhi életművét és életfilozófiáját részletezte, kiemelve az erőszakmentesség gondolatát. „Gandhi erőszakmentessége elsősorban nem politikai koncepció volt, hanem jellemvonás, ami bátorságot és erőt jelent”- hangoztatta.

Kumar Tuhin nagykövet ismertette, a nagykövetség sok programot szervezett Gandhi születésének 150. évfordulója lakalmából. „Sok bilaterális megállapodás is született országaink között a légi közlekedés, tudományos- és technológiai, agrár- és vízgazdálkodási területeken. Az indiai vállalatok Magyarországon 2 milliárd dollárt fektettek be, és mintegy 10.000 embernek adnak munkát”- emelte ki a nagykövet.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális Bizottságának alelnöke elmondta, a magyarok érdeklődéssel fordulnak az indiai kultúra, zene, tánc és jóga iránt: 200 jógaközpont és 6 indiai tánciskola működik hazánkban. A Széchenyi István Egyetemet méltatva elmondta, jól felkészült diplomásokat képez, akik tudatosan építik jövőjüket. Reményét fejezte ki, hogy a konferencia hozzájárul a személyes, baráti kapcsolatok kialakulásához, mely India és Magyarország további erősödését szolgálja.

Németh Zoltán megyei elnök beszédében párhuzamot vont India én Magyarország történelme között. „Indiát a Britek 100 évig kereskedelmileg, majd újabb száz évig közigazgatásilag is elnyomták, a nemzet szabadságjogait korlátozták. Magyarország történelme során 150 évig török befolyás alatt állt, aztán a Habsburg elnyomás következett, majd a Szovjet diktatúra határozta meg az életünket.
Nemzetünk vezetői felismerték, hogy a világ változik, a változások pedig új irányítást követelnek. Miniszterelnökeink programjának középpontjában az országnak a lakosság jólétét szolgáló átalakítása áll, ennek eszközét pedig a gazdasági fejlődés felgyorsításában és a hatékony kormányzásban látják.” Majd elmondta azt is, hogy bár az országok közötti kapcsolattartás székhelye hagyományosan a főváros, megyénkben jelentős foglalkoztató az indiai tulajdonú SMR (Samvardhana Motherson Reflectec). Hozzátette, a cég idén társadalmi szerepvállalását is erősíti, hiszen a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club kiemelt támogatója.

Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere elmondta, Győr hagyománytisztelő város, mely nyitott a kulturális párbeszédre. Egyúttal megköszönte az egyetem aktív részvételét, hogy minden évben lehetőséget ad a jóga nemzetközi napjának méltó megünneplésére.

Őszentsége Maheshwarananda, a „Jóga a mindennapi életben – International” alapítója hangsúlyozta, Gandhi gondolatát szeretnénk megvalósítani: „Légy az a változás, amit látni akarsz”. Majd hozzátette, a jóga az emberiség tudománya, élete, ami a békét és a harmóniát szolgálja.

Az eseményen Németh Zoltán megyei elnök egyeztetést folytatott Őszentsége Maheshwarananda- val, a „Jóga a mindennapi életben – International” alapítójával, Őexc. Kumar Tuhin, India Magyarországra akkreditált nagykövetével, Gram Revti államtitkárral és Swapnil Kothari, a Reneszánsz Egyetem kancellárjával.
Majd közösen megtekintették a 2014-ben elültetett fát az egyetemen.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Győr-Moson-Sopron, Németh Zoltán
Close