full screen background image
Search
2018. szeptember 26. szerda -
  • :
  • :

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

2017.10.06. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A megemlékezésen ott volt Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor vezérkari főnök, részt vettek katonai és állami szervezetek képviselői, jelen volt a diplomáciai testület több tagja.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is.

Az ünnepség elején a díszzászlóalj tiszteletadása mellett felolvasták a tizenhárom aradi vértanú – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – nevét.

Délelőtt a budapesti Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál emlékeztek meg a mártírhalált halt Batthyány Lajos miniszterelnökre, akit szintén halálra ítélt a császári hadbíróság. Koszorúzott Áder János államfő nevében Haszonicsné Ádám Mária, az elnöki hivatal főigazgatója, Kövér László parlamenti elnök nevében Latorcai János alelnök, Orbán Viktor kormányfő nevében Nagy János államtitkár. A megemlékezésen jelen volt Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai államfő özvegye.

A nemzeti sírkertben emellett egész nap rendkívüli történelemórával, október 13-ig megtekinthető szabadtéri kiállítással várják a diákokat, érdeklődőket.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Budapest
Close