full screen background image
Search
2018. szeptember 25. kedd -
  • :
  • :

Fejér megyei csapat a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő győztese

Fejér megyei csapat a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő győztese

2017.05.24. A többkörös vetélkedő utolsó megmérettetését május 19-én rendezték meg a Parlament Vadász termében, amelyen a legjobb hét általános iskolás és a legjobb hat középiskolás csapat versengett egymással. A Kárpát-medencei értékőrző vetélkedőn a középiskolások között „A mi kincsesládánk” megyei vetélkedő I. helyezettje, a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata került ki győztesen, akiket pénteken délelőtt Dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnök és Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntött a Megyeházán.

„Amikor 2013-ban megkezdtük a Hungarikum értékgyűjtő tevékenységünket és ezt követően létrehoztunk egy értékőri bizottságot, hogy felkutassuk a megyei értékeket és megőrizzük azokat az utókor számára, nem is gondoltuk, hogy néhány év elteltével ilyen kézzel fogható sikere lesz a munkánknak” – fogalmazott Dr. Molnár Krisztián. Azóta folyamatosan nő a megyei értékek száma, immár a harmincat is meghaladja.

Az értékgyűjtés mellett legalább olyan fontosnak tartjuk, hogy a települési önkormányzatok, a civilek mellett elsősorban a fiatalokat, az iskolásokat is bevonjuk ebbe az értékőri és értékgyűjtő munkába. Fontos, hogy tiszteljük a hagyományainkat” – hangsúlyozta az elnök. Majd köszönete jeleként elnöki dicséretben részesítette a nyertes csapat tagjait: Rudolf Rebekát, Orova Grétát, Huszár Olíviát, Nyevrikel Mártát és felkészítő tanárukat: Angeli Mariannát. Köszönetet mondott a Földművelésügyi Minisztériumnak az elnyert pályázati támogatásokért, Balog Gábor bizottsági elnöknek és Virág Andreának, a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium igazgatójának a sikeres munkájáért.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására kiírt pályázatának értelmében minden megye és minden résztvevő határon túli terület külön versenyt szervezett azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe.

A Fejér Megyei Önkormányzat „A mi kincsesládánk” címmel hirdetett a Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok Ismereti Vetélkedőt Fejér megyében. Innen került ki elsőként győztesen a „327”-es csapatnévvel a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata a középiskolás kategóriában. Az április 21-én rendezett többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjén, a Lakiteleki Népfőiskolán is ők képviselték Fejér megyét, melyre Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek csapatok. Majd május 19-én a Parlament Vadász termében rendezett elődöntőben legjobbnak bizonyult tizenhárom döntős csapat között a végső megmérettetésben öt feladattípusban is helyt kellett állniuk.

A verseny a csapatok saját készítésű, hungarikumokról vagy magyar értéktári elemekről forgatott filmjével indult, majd totó és barchoba következett 13 hungarikum képviselő közreműködésével. A gyerekek hungarikum puzzle-ben és most mutasd meg játékelemben is bizonyíthatták kreativitásukat. Általános iskolás kategóriában a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda, a középiskolások között a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata került ki győztesen.

A diákok könyv és hungarikum ajándéktárgyak mellett vásárlási utalványt kaptak nyereményül. A győztes csapatok egy két napos, hungarikum helyszíneket érintő kiránduláson is részt vehetnek, mely során tovább bővíthetik a nemzeti értékeinkkel kapcsolatos ismereteiket.

Forrás: Fejér Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balog Gábor, értéktár, Fejér megye, hungarikum, iskolások
Close