full screen background image
Search
2019. február 23. szombat -
  • :
  • :

Fejér megyében már 33,5 milliárd forint Ginop-forrást ítéltek oda

Fejér megyében már 33,5 milliárd forint Ginop-forrást ítéltek oda

2017.06.08. Fejér megyében a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 431 projekt 33,5 milliárd forintos támogatásáról döntöttek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön, Székesfehérváron.

Rákossy Balázs a Ginop monitoring bizottság ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: Fejér megyében az eddig benyújtott támogatási kérelmek száma 1236, a támogatási igény 118,2 milliárd forint. Hozzátette: 23,3 milliárd forintot már kifizettek a nyertes pályázóknak.

Az államtitkár elmondta, Székesfehérváron és Fejér megyében megvalósul a megyei és városi források “egybeépítése”, ezek jól kiegészítik egymást. Példaként említette, hogy a Velencei-tó térségében több olyan fejlesztés is zajlik, amely a várostól távol, mégis városi pénzeket felhasználva, a megye fejlődését szolgálja.

Rákossy Balázs kijelentette, hogy sikeres megye sikeres megyei jogú város nélkül elképzelhetetlen és ez fordítva is igaz. Rámutatott, hogy a gazdaságfejlesztési elképzeléseken túl Székesfehérvárnak sajátos kihívásokkal kell szembenéznie: a foglalkoztatási helyzet kiemelkedő, ezért egy ideje munkaerőhiány lépett fel. Ennek a problémának a kezelésére a Ginop mellett a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) is lehetőséget biztosít a jövőben – vélekedett.

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András az ülésen a bizottság tagjainak a városfejlesztés lehetőségeiről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Topban 18,5 milliárd forint áll rendelkezésére a városnak, a Modern városok programban pedig 50-60 milliárd forint, míg saját költségvetésből 7,5 milliárd forintot költenek fejlesztésekre a helyi gazdaság által megtermelt adóból.

Kiemelte, hogy Székesfehérvárnak erős a gazdasága, jelentős vonzáskörzettel rendelkezik a város ipara, hiszen a naponta a városba érkező népesség 50 ezerrel több, mint az állandó lakosok száma.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke emlékeztetett arra, hogy a megye rendelkezésére álló 36,1 milliárd forintos Top-keretéből már több mint 22 milliárdról döntés született, és a fennmaradó forrásokat is szeretnék heteken belül odaítélni.

A képen jobbra dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: MÖOSZ.com

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Cser-Palkovics András, Fejér megye, GINOP, Molnár Krisztián, pályázat, pénzügyek, Rákossy Balázs, Székesfehérvár
Close