full screen background image
Search
2020. július 2. csütörtök -
  • :
  • :

Fehérvári Tamás: a TOP források már több mint felét odaítélték a nyertes pályázóknak

Fehérvári Tamás: a TOP források már több mint felét odaítélték a nyertes pályázóknak

2017.06.13. A 27,55 milliárd TOP forrás több mint fele, azaz 15,26 milliárd forintnyi nyertes pályázat van eddig Tolna megyében – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Tolna Megyei Önkormányzat vezetőinek sajtótájékoztatóján, amelyet a Magyar Államkincstár és a Széchenyi Programiroda közreműködésében szervezett TOP Információs Nap keretében tartottak meg. Dr. Rákossy Balázs államtitkár és helyettese, Oláh Gábor is célként határozta meg a források gyors, átlátható és hatékony felhasználását. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatta a sajtót: a megye településeinek körülbelül a fele érintett a 81 támogatott projektben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság vezetője, dr. Rákossy Balázs köszönetet mondott valamennyi megyei és helyi szereplőnek, hiszen munkájuk révén sikeresen megvalósulhatnak a projektek. A Tolna Megyei Önkormányzatot, mint a megyei fejlesztési stratégia megalkotóját kulcsszereplőnek nevezte, hiszen a vidék a dokumentumban foglalt irányvonalak mentén gyarapodik.

Mint elmondta, országos szinten 1300 milliárd forint jut a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a megyékre és megyei jogú városokra. Ebből az összegből 800 milliárd a 18 megyéé, hiszen Pest megyének külön címkézett operatív program (VEKOP) áll rendelkezésére.

Rákossy Balázs. Fotó: Ótós Réka

Az elkövetkező időszak a támogatási szerződések megkötéséről szól majd, ami ahhoz szükséges, hogy a nyertes pályázathoz tartozó forrást a kincstár azonnal átutalhassa. A nyár végégig a TOP-os döntések megszületnek és a fennmaradó tizenkét milliárd forint a megyei pályázókhoz kerül – húzta alá.

Fontos az infrastruktúrafejlesztés, viszont annál is lényegesebb a gazdaságfejlesztés, mely által minél több embernek lehet munkahelye – hangsúlyozta az államtitkár.

A pályázati rendszer fő jellemzőjének jelölte meg, hogy olyan helyi fejlesztések valósulhatnak meg, amelyeket az ott élő emberek szeretnének. Bízom abban, hogy a források által élhetővé válik megye, és az emberek jobban fognak boldogulni, illetve boldogok is lesznek – utalt az államtitkár a megye jelmondatára („Hol az
ember boldog, s boldogul.” – Tolna megye).

Fehérvári Tamás örömmel számolt be a megyei fejlesztésekről, s mint mondta: Tolnára ráfér a fejlődés, hogy végre felzárkózzon a többi megyéhez. Ebben sokat segít az atomerőművi beruházás Pakson, amely a 27,55 milliárdos TOP forrással együtt előrelendíti a megyét.

Az eddig támogatott 81 nyertes pályázat összesen 15,26 milliárd forintot tesz ki, melyből kiemelte, hogy megyei útfejlesztésekre mintegy 1,7 milliárd forint jut, továbbá kilenc település összesen 1,8 milliárd forintot fordíthat környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre, többnyire csapadékvíz rendezésre.

Fotó: Ótós Réka

A korábban már bejelentett fejlesztésekről is szót ejtett: Turizmusfejlesztés címén közel 1,6 milliárd forint összegben támogattak hét megyei pályázatot, köztük a megyei önkormányzat Sió projektjét. A három ütemben megvalósuló Sió projekt közel egymilliárd forintot tesz ki, melynek első ütemére 340 millió forint jut.

Összesen öt önkormányzat, csaknem két milliárd forintos összegben támogatott projektjének köszönhetően több mint 30 kilométer kerékpárút épül megyeszerte. A közlekedésfejlesztésben érintett települések: Alsónyék, Bonyhád, Paks, Tamási és Tolna.

Közel 1,2 milliárd forint értékű, energetikai korszerűsítést szolgáló pályázatokról hoztak támogató döntést. Például a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 156,67 millió forintot nyert épületkorszerűsítésre.

A dombóvári Kakasdomb-Erzsébet utcában élő embereket segíti a 94,6 millió forintos, szociális városrehabilitációs projekt. A dombóvári Mászlonyban élők társadalmi
integrációjára több mint 42 millió forint áll rendelkezésre. Szintén szociális városrehabilitációs projekt keretében valósulhat meg Tamási „Budai” városrészének
megújítása, közel 100 millió forintból.

A Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum 1,255 milliárd forintos forrással rendelkezik, míg járási szintű foglalkoztatási paktumokra 250-250 milliót nyert Bonyhád, valamint Dombóvár-Tamási közösen.

Fotó: Ótós Réka

Ipari parkok és iparterületek fejlesztésére több mint 848 millió forint jut, amelyből Tamási, Bonyhád és Kajdacs valósíthatja meg projektjeit. Utóbbi település 300 milliós pályázati forrás segítségével gyógynövény-feldolgozás céljából hozhat létre ipari területet.

A helyi gazdaságfejlesztésre benyújtott – és első körben támogatott – pályázatok fő összege 960 millió forint. Ebből a pénzből Kajdacs gyógynövény-, míg Nak és Bonyhád agrárlogisztikai központot épít. 200 milliós támogatással a tamási piacteret újítják fel.

Szintén milliárdos nagyságrendűek az óvoda- és bölcsődefejlesztő pályázatok: mintegy 1,6 milliárd forintot fordíthat e célra a megye első körben támogatott tizenkettő települése.

Zöld város kialakítására mintegy 475 millió forintot ítélt az Irányító Hatóság Tamásinak, amelynek támogatott projektje a városi zöld területek illetve épületek megújulását foglalja magában.

Egészségügyi vonalon is számos nyertes pályázat született, több mint félmilliárd forintból tíz település többek között orvosi rendelőjét újítja fel, egészségházat épít, fő célként pedig jobb körülményeket teremt az ellátásban részesülő emberek számára.Szociális területen is fejlesztésekbe kezdhet számos település, elsősorban városok. A projektek általi fejlesztések összességében mintegy 594 millió forintot tesznek ki.

A vezető képen: Fehérvári Tamás (b), Rákossy Balázs és Oláh Gábor. Fotó: Ótós Réka

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fehérvári Tamás, fejlesztés, Modern Városok, Oláh Gábor, önkormányzat, pályázat, Rákossy Balázs, Szekszárd, Tolna megye, TOP
Close