full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Fehérvári: mindegyik település értékes

Fehérvári: mindegyik település értékes

2020.07.08. A megyei összetartozást ünnepelték a települések Medinán, a július elsejei „Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napján”. A rendezvényen 46 település képviseltette magát, értéktár bizottságok és a megye partnerszervezetei vendégeskedtek.

Idén a medinai értékek kerültek középpontba a játékos vetélkedőn is, ahol a legjobbnak Nagymányok csapata bizonyult, második lett a Teveli közös önkormányzat csapata, harmadik pedig Pincehely.

A legszebb stand címet Nagydorog vihette haza ez alkalommal. A nap kiemelkedő eseménye a Tolnaikum címek bejelentése és az érték-díj átadása. Idén kiemelkedő megyei érték lett a Szekszárdi márc, a Tamási gyógyvíz, a Dunakömlődi Lussonium és Nagyszékely református templom épületegyüttese.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenysége elismeréséül Érték-díjat adományozott 2020-ban a Paksi Települési Értéktár Bizottság számára.

Fehérvári Tamás ünnepi beszédét az alábbiakban teljes egészében közöljük:

Tisztelt Polgármesterek! Kormánymegbízott Úr! Rendőrfőkapitány Úr! Igazgató Úr!

Kedves Hargitai Testvéreink! Kedves Tolna megyeiek!

Isten hozott mindenkit!

Több száz vendéget várunk a mai napon, a számunkra egyik legkedvesebb rendezvényünkre, a Tolna Megyei Értékek Napjára.

Ha nyár, akkor „Vár a megye” mindenkit, mégpedig hatalmas vendégszeretettel, úgy, ahogy az a jó Tolna megyeiekhez illik.

Jó vendégszeretők a házigazda település lakói is, s ezúton köszönjük polgármester úrnak, hogy befogadta rendezvényünket.

Tisztelt Vendégeink!

A Sió partjának egyik leghangulatosabb pontjára érkeztünk: gyönyörű parkos környezet impozáns épülettel, arrébb egy csodás malom épület, és egy olyan keskeny hidacska, amelyen csak a legjobb emberek férnek át.

Medina tehát, kedves hely számunkra. S érdekes tény, hogy Medina nevű település Szaúd-Arábiában is van, szóval csak óvatosan a GPS-szel, különben a nagy Mohamed városában találjuk magunkat…

Bár a világon létezik azonos nevű település – egy másik Medina is – mégis úgy gondolom, abban érezzük magunkat igazán otthon, ahol a templomcsúcsokról kereszt és csillag néznek le ránk – és ez szerencsére elmondható bármely Tolna megyei településről.

Kedves Barátaink!

A Tolna Megyei Értékek Napján szinte mindannyian visszatérő vendégek vagytok. Ez az esemény mindig is arról szólt, hogy büszkén megmutatjátok az otthonról hozott kincseiteket.

Itt vagytok, mert érdemesnek találjátok az általatok féltve őrzött értékeket a megye színe-java elé tárni.

Itt vagytok, mert jelent számotokra valamit a Tolna megyeiségetek, és ezt közösségben megélni a legfelemelőbb dolog a világon.

Itt vagytok – Kedves Barátaink – mert itt is otthon vagytok.

Azt mondtuk: addig is számíthattok a megyére, „amíg újra meg nem foghatjuk egymás kezét”.

Azt mondtuk, hogy olyan megyét képzelünk, „ahol az emberek boldogok és boldogulnak”.

Most pedig azt szajkózzuk, hogy „Tolna megye 109 településével teljes”.

Nos.

Eljött az idő, hogy ismét kezet fogjunk, mi több, megöleljük egymást!

És ez az a pillanat, amikor megélhetjük az együtt töltött idő boldogságát, s bár szerényen, de annál büszkébben meséljük: igenis boldogulunk, mert értékeinkben gazdagok vagyunk. Hozzáteszem, mindig is azok voltunk!

Elérkezett a perc – Tisztelt Tolna Megyeiek – hogy megteremtsük a közösségek egységét, beteljesítve a „Tolna109” koncepciót.

Külön szót érdemelnek azok a vendégeink, akiket szokásunk úgy nevezni, mint Tolna megye 110. települését. A hargitai közösségről van szó. Ideje van annak is, hogy említést tegyünk a 100 éve bekövetkezett igazságtalan és elfogadhatatlan történtekről.

Hargitai testvéreinknek üzenem, hogy ők is itthon vannak. Akár Medinán, akár Tolna megye bármely településén.

Tisztelt Vendégeink!

Egészen tavaszig nem is gondoltuk volna – legalábbis nem éreztük testközelből – mekkora hatással vannak mindennapi életünkre a globális folyamatok. Aktuális erről pont az értékek napján beszélni, hiszen a határokon átívelő trendek leginkább az identitásunkra hatnak.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, kik is vagyunk valójában. A megyei identitástudat zászlóvivői vagyunk, de ennek a gyönyörű lobogónak a szövetét a települések önazonossága képezi.

Hiszen mitől is érezzük magunkat Tolna megyeinek?

Képzeljünk csak el egy – 109 darabból álló – matrioska babát. Minden egyes darab lebontásával a megyei identitás egy újabb rétegét fejtjük le. Mindegyik bábu gyönyörű, és ahogy bontogatjuk, egytől-egyig megismerjük őket.

Rájövünk, hogy különleges és értékes mindegyik. S a legvégén arra várunk, hogy a mélyén ott találjuk a Tolna megyeiség esszenciáját… Elárulom – Kedves Tolna megyeiek – nem ez fog történni.

Hiszen a településeket szimbolizáló babák minden gyönyörűségüket egybecsomagolva jelentik Tolna megyét. Egy megye a teljességétől szép. Akkor, ha minden alkotóeleme a helyén van.

Ezért is célunk, hogy a 109 település megannyi közösségéről, s arról a számtalan sok értékről mindenkinek egyértelműen Tolna megye jusson eszébe.

Kedves Barátaink!

Most a megye tényleg nagyon várta ezt a találkozást. Az új önkormányzati ciklus kényszerpihenővel indult, s nem tudhatjuk, a jövőben hányszor kell még fegyelmezetten viselkedve száműznünk a legfontosabb dolgot: a személyes kapcsolatokat.

Miről is szólhatna a zárszó, ha nem arról, hogy eljött az idő…

Most van a napja annak, hogy poharakat emelünk egymásra, értékeinkre, közösségeinkre és a megyére.

Most van a napja annak, hogy egységet képviselve mindannyian kifejezzük: mi vagyunk Tolna megye!

Kedves Vendégek!

Most van a Tolna Megyei Értékek Napja. Kívánom, hogy töltsük valóban értékesen!

Galéria – kattintson!

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in értéktár, Fehérvári Tamás, Medina
Close