full screen background image
Search
2020. december 2. szerda -
  • :
  • :

„Fedezd fel a Sárközt!”

„Fedezd fel a Sárközt!”

2016.11.09. A Sárközt és annak értékeit ismerhetik meg testközelből a diákok a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület „Fedezd fel a Sárközt!” című játékos ismeretterjesztő rendezvénysorozatán, mely vetélkedővel zárul. A program nyitórendezvényét szerda délután tartották a Babits Mihály Kulturális Központban.

Az egyesület közel kétmillió forintot nyert pályázaton a programra, melynek célja, hogy a diákok személyesen megismerjék a népi kulturális értékekben és látnivalókban gazdag Sárközt és értékeit. A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló programban a szekszárdi PTE IGY Gyakorló Iskola 5. és 6. osztályos tanulói közül összesen huszonnégyen vesznek részt – mondta el Sulyok Balázs, az egyesület alelnöke.

A diákok két kiránduláson vesznek részt, az elsőn Decsre, Őcsényre és Sárpilisre látogatnak el. Decsen megnézik a tájházat, kipróbálnak egy valódi szövőszéket és ellátogatnak a Babamúzeumba is. A második kiránduláson Alsónyéket, Pörbölyt és Bátát keresik fel. Utóbbi településen többek között megnézik a Fekete Gólya Házat, illetve a Tájházat és a Halászházat is.

Dr. Say Istvántól, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnökétől megtudhatták a diákok, mire figyeljenek, ha majd a Sárközben járnak. Fotó: Kadarka.net

A program részeként a diákok januárban két foglalkozáson is részt vehetnek, az elsőn a sárközi népi mesterségekről tanulhatnak sárközi mesterektől, a másodikon pedig a sárközi népzenével, néptánccal, népviselettel és gasztronómiával ismerkedhetnek meg. A programsorozatot márciusban vetélkedő és a diákok alkotásaiból összeállított kiállítás zárja majd – tudtuk meg.

A hat csapat egyike, a „Sárközi Felfedező” a nyitórendezvényen. Fotó: Kadarka.net

A „Fedezd fel a Sárközt!” szerdai nyitórendezvényén pedig – amellett, hogy összeállt a hat négyfős csapat – alapvető ismereteket szerezhettek a programban való részvételhez. Ennek részeként megismerkedhettek a nemzeti érték piramissal is. Dr. Say Istvántól, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnökétől megtudhatták, hogy mit nevezünk helyi-, és megyei értéknek, valamint megtudhatták, hogy a legnevezetesebb megyei értékek az úgynevezett „Tolnaikumok”, mint például a szekszárdi Béla király téren álló Vármegyeháza.

Tolna megye volt az első, ahol megalakult a megyei értéktár bizottság.

Ezen felül azt is megtudták, hogy mi az a nemzeti érték, kiemelkedő nemzeti érték, illetve hungarikum. Ennek kapcsán dr. Say istván elmondta, a Sárköz népművészete kiemelkedő nemzeti érték, mely a hungarikumok előszobája, illetve,  hogy a Sárközben a 350 Tolna megyei értékek közül harminckettő található.

A diákok azt is elárulták, hogy miért jelentkeztek a versenyre. A legtöbben azt mondták, hogy azért, mert szeretik a természetet, míg sokan azért jelentkeztek, mert szeretnék jobban megismerni a Sárközt.

A vezető képen: dr. Say István (j), Mati Andrea, az egyesület munkatársa és Sulyok Balázs. Fotó: Kadarka.net

Forrás: Kadarka.net

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Say István, értéktár, iskolások, oktatás, pályázat, Sárköz, Szekszárd, Tolna Kincse
Close