full screen background image
Search
2019. június 20. csütörtök -
  • :
  • :

Évindító sajtóreggeli Zalaegerszegen

Évindító sajtóreggeli Zalaegerszegen

2019.01.10. A 2019-es az építkezés, a tervezett beruházások megvalósításának esztendeje lesz, hangzott el azon a közös, évindító sajtóreggelin, amelyet a város és a megye vezetői tartottak kedden a megyeházán. A hagyományos, először öt éve megrendezett programon Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az idei tervekről, célokról tájékoztatott.

A folyamatban lévő és induló beruházásokról szólva Vigh László kiemelte, hogy Zalaegerszeg elmúlt 770 évében még nem volt ilyen fejlődési spirál, mint amiben most vagyunk. A kórházi beruházás kapcsán elmondta: felépítenek egy 4,2 milliárdos új építményt, s a tervek szerint január végéig befejezik a 2,3 milliárdos „zöld épületet”, amit a februári beköltözés után márciusban avatnak fel. A tesztpályáról szólva kiemelte: a terveknek megfelelően jelenleg 50 százalékos készültségi szinten áll a kivitelezés, ezt 21 milliárd forintból valósították meg. A kiemelt beruházások közt említette a 170 milliárd­ból kialakítandó M76-ost, melynek építését szeptemberben két szakaszon kezdték el. A munkák a tervek szerint haladnak. Szólt továbbá a Hevesi Sándor Színház felújításáról. A kormány döntése szerint 255 millió forintot fordíthatnak a tervezésre. A becslések szerint a teljes rekonstrukció 3 milliárdba kerül. S fontos feladat lesz Lenti és Zalalövő fejlődésének elősegítése is, tette hozzá. Emlékeztetett: februárban indul a Magyar falu program, amely a vidék felvirágoztatását tűzte célul. Majd reményét fejezte ki, hogy a ciklus végén az asztalnál ülők segítségével „arany korszakot” zárnak.

Dr. Sifter Rózsa a megyei kormányhivatal eredményeiről szólva elmondta: – Egy felmérés szerint a kormányhivataloknál átlagosan 15-30 perc az ügyintézés időtartama, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény, ehhez a Zala Megyei Kormányhivatal munkatársai is hozzátették a magukét, kiemelve: a 9 kormány­ablak mellett már egy kormányablak-busz is munkába állt a megyében, amely a falvakban élők mindennapjait könnyíti meg. Elhangzott, hogy a kötelező feladatokon belül kiemelt figyelmet kap a családtámogatási ellátások ügyintézése, valamint a falufejlesztési program megvalósításának támogatása, ezen belül az önkormányzatok segítése.

Több jelentős fejlesztés megy végbe, melynek keretében Zalaegerszegen kettő, Nagykanizsán három kormányhivatali épület korszerűsítése valósul meg, s jelentős fejlesztést terveznek Keszthelyen is. Ez elsősorban az elektromos hálózat rekonstrukcióját jelenti, továbbá a klimatizálást. Emellett az állam kezébe kerülhet a megyeszékhelyen a Zrínyi úti műszaki vizsgabázis, amely jelenleg az állam és a Közútfejlesztő Kht. közös tulajdonában van. Ennek szintén tervezik a felújítását.

– Az előkészítés, a tervezés évei után 2019 az építkezés esztendeje lesz Zala megyében – szögezte le dr. Pál Attila, az M76-os mellett az M70-es autóút harmadik negyedévre befejeződő fejlesztésére utalva. Kiemelte: még idén szeretnék elkészíteni a Zalaegerszeg–Rédics–Lendva közötti vasútvonal határig tartó szakaszának engedélyes terveit. Emlékeztetett rá, hogy a megyei önkormányzat 23 milliárd forintos TOP-forrásból segíti a települések infrastrukturális beruházásait, továbbá kerékpárút-fejlesztéseket terveznek, a Kisfaludy-program keretében pedig számos, a térség turisztikai vonzerejét növelő beruházás indulhat el.

Balaicz Zoltán a helyi gazdaság megerősítésének fontosságáról beszélt, amely továbbra is fontos feladat a zalaegerszegi önkormányzat számára. Ezt szolgálja a tesztpálya mellett a tervezett logisztikai központ és konténerterminál, amely a tervek szerint 13 milliárdból valósul meg. Erről reményei szerint hamarosan kormányhatározat születik. A Mol zalai finomítója márciusban mintegy hárommilliárd forintos fejlesztésbe fog, amivel megnégyszerezik gumibitumen-termelésüket. Elhangzott még, hogy az idei év feladata a duális képzőközpont megépítése 600 millió forintból, márciusban szeretnék átadni az ugyancsak 600 millióból megvalósított, 180 férőhelyes munkáshotelt, folytatódnak az infrastrukturális beruházások, a helyi utak felújítására 1,7 milliárd áll rendelkezésre, s további forrás is várható még. Rövidesen indulhat a 9,5 milliárdos uszodaberuházás, heteken belül startol a Kvártélyház és a botfai kastély rekonstrukciója, s még idén elkezdődhet az alsóerdei szabadidőközpont kivitelezése. Továbbá 200 millió forintból az önkormányzatnak kell elkészíttetni a volt MMIK helyére tervezett négycsillagos konferencia- és üzleti hotel engedélyes és kiviteli terveit.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat. Fotó: Zalai Hírlap
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balaicz Zoltán, Dr. Pál Attila, Dr. Sifter Rózsa, gazdaság, Keszthely, kórház, kormányhivatal, Nagykanizsa, önkormányzat, színház, TOP, utak, Vigh László, Zala megye
Close