full screen background image
Search
2020. április 5. vasárnap -
  • :
  • :

Évindító sajtóreggeli a zalai megyeházán

Évindító sajtóreggeli a zalai megyeházán

2020.01.08. Ötéves hagyományt folytatva sajtóreggelire hívták a megye vezetői a média képviselőit, hogy értékeljék az elmúlt évi együttműködést és vázolják a 2020-as év zalai fejlesztési terveit. A megyeháza Deák-termében tartott eseményen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere megköszönte a sajtó korrekt tájékoztató munkáját és áttekintette a saját munkaterületét érintő idei feladatokat.

Vigh László jelezte, hogy 2020 Magyarországon a kormányzati tervek szerint a gyermekekre fókuszáló esztendő lesz, hiszen az a cél, hogy gazdasági hátráltató okok ne álljanak a gyermekvállalás útjában. A zalai ügyek kapcsán szólt a megyei kórházhoz nemrég érkezett 521 millió forintos konszolidációs forrásról, amelyet kiegészít a rendelőintézet felújítására szánt 300 millió forint. Kiemelte még, hogy a Modern városok és a Magyar falu program mellé a kormányzati tervekben idén felsorakozik a kisvárosokat támogató projekt, de az előző kettő is folytatásra érdemes.

Az épülő zalaegerszegi járműipari teszt­pálya kapcsán elhangzott, hogy 55-60 százalékos készültségben van, de már így is folyamatosan fogad tesztelő szervezeteket, s tavaly 40 cég jelent meg a tesztpályán. Ehhez kapcsolódik a megyeszékhelyt az M7-es autópályával összekötő okosút, amelynek építése megfelelő ütemben halad mind a zalaegerszegi szakaszon, mind Balatonszentgyörgy térségében. Összességében nyugodt, munkás évre számít a képviselő, s minél több forrásra Zala megye számára.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a jogszabályi változások közérthetővé tételében és pontos közvetítésében a jövőben is számít a zalai sajtóorgánumokra, hiszen ez az ügyfelek számára az ügyintézés gyorsaságát segíti elő. Kiemelte a kormányablak – busz használatának jelentőségét, amely a letenyei határátkelőn tett különösen jó szolgálatot, valamint szólt arról is, hogy hatásköri változásokat indukált az év végi törvénymódosítás a megyei, a járási és a polgármesteri hivatalok, valamint a NAV, a rendőrség, illetve a kamarák között, melyek közül a legfontosabb az építéshatóságokat érinti. Az idei évi feladatokról elmondta, hogy idén zárul a hivatalokban az elektronikus ügyintézés teljessé tétele, s ott dolgozó munkatársaiknak igyekeznek családbarát foglalkoztatási körülményeket teremteni.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: 2019-ben a megyei TOP-keretösszeg 23,2 milliárd forint volt, idén ez 27,7 milliárdra emelkedett. A célok hasonlóak az elmúlt évihez: a turisztika és a közlekedésfejlesztés áll a tervek homlokterében, valamint az óvodai-bölcsődei férőhelyek növelése, továbbá a környezetvédelmi infrastruktúra szélesítése. Idén elkészülnek a Zalaegerszeg–Rédics-vasútvonal fejlesztését célzó kiviteli tervek, ez 48 kilométernyi vasúti pálya felújítását jelenti. A Magyar falu program keretében Zalában 595 támogatási kérelem részesült 2,8 milliárd forint összegű támogatásban. Két nagy sportlétesítmény épül Nagykanizsán és Lentiben, Sármelléken pedig készül a norvég pilótaképzési központ. Zala megye vezetése a kerékpáros úthálózat minél teljesebb kiépítésén is dolgozik, nagyberuházásként pedig nemzetközi tárgyalásokat folytat a Murakeresztúr–Kotoriba közti Mura-híd létrejöttéért.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is utalt a 170 milliárd forintos gyorsforgalmi útra, a Körmend–Zalaegerszeg közti 2×2 sávos út tervezésére, illetve az északi ipari park bővítésére, majd szólt a megyeszékhelyen folyamatban lévő 12 beruházásról, melyek között kiemelkedik a 9,5 milliárd forintból épülő az új uszoda, tanuszoda és városi strand. Az idei tervek között egyebek mellett további iskola felújítások, új városi túraútvonal kialakítása szerepel, valamint elkezdődhet a Mindszentyneum építése, a Kézműves termékek helyi piacának kialakítása a Piac tér mellett, továbbá a közbeszerzés lezárulása után elindulhat a színház épületét érintő felújítás tervezése is.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat. Fotó: Zalai Hírlap
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balaicz Zoltán, Dr. Pál Attila, Dr. Sifter Rózsa, Vigh László, Zala megye
Close