full screen background image
Search
2018. november 15. csütörtök -
  • :
  • :

Év végéig várják a pályázatokat hadisírok, emlékművek felújítására

Év végéig várják a pályázatokat hadisírok, emlékművek felújítására

2017.11.21. Év végéig még pályázhatnak az önkormányzatok és az egyházak a településükön lévő első világháborús hadisírok, emlékművek felújítására – hívta fel a figyelmet kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Mint felidézték: a Magyarországon fellelhető I. világháborús hadisírok rendbehozatalára 2016 novemberében írtak ki pályázatot. Ennek keretében a magyarországi temetkezési helyen található magyar, illetve más nemzetiségű elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott első világháborús hadisírok és temetőn belüli emlékművek, művészeti alkotások, kripták, mauzóleumok állagmegőrző karbantartására és felújítására van lehetőség.

Idén november elejéig a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Centenáriumi Pályázati Igazgatósághoz 315 pályázat érkezett. Ennek keretében több mint 22 ezer hadisír, 115 emlékmű, 7 művészeti alkotás, kripta és mauzóleum újulhat meg.

„A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, és ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez” – fogalmaztak a közleményben.

A képen a szekszárdi alsóvárosi temető első világháborús hadisírjai, melyek az idén újultak meg. Fotó: Kadarka.net

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in hadisír, HM, Magyarország
Close