full screen background image
Search
2020. november 25. szerda -
  • :
  • :

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

2016.11.11. „Kincses Tolna Megye” címmel szervez értékvetélkedőt középiskolás és felső tagozatos diákok számára a Tolna Megyei Önkormányzat az elkövetkező hetekben, hónapokban – derült ki Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, és dr. Say István megyei értéktár bizottsági elnök közös, pénteki sajtótájékoztatóján. A megye három millió forint pályázati támogatást nyert az agrártárcától, hogy a nemzeti értékeket, hungarikumokat vetélkedők keretében népszerűsítse a fiatalok körében.

November 15-16-án a Kölesdi Kismegyeházán ún. „értékhangolóval” veszi kezdetét a versenyre való felkészülés. Az első napon általános iskolások, a második alkalommal középiskolás tanulók vesznek részt a kölesdi programon. A felkészülés helyszíne két okból is fontos: egyrészt, a Kismegyeháza szerepel a megyei értéktárban, másrészt pedig a helyi közéleti egyesület működik közre a szervezésben.

A vetélkedőre jelentkezett összesen 21 csapat a megye különböző településeiről érkezik Kölesdre, ahol a hungarikum mozgalom és az értékgyűjtés nem csak előadások, hanem koncert és kreatív foglalkozások útján kerülnek a középpontba.

Az értékhangoló után kerül sor az elődöntőre. A csapatoknak a téli szünetig lesz lehetőségük megoldani azt a tesztsort, amely november 17-én a Tolna Megyei Értéktár (www.kincsestolnamegye.hu) és a Tolna Megyei Önkormányzat (www.tolnamegye.hu) honlapjain kerül közzétételre. Emellett egy kiválasztott értéket is be kell mutatniuk.

otos-reka-say-ribanyi-2Ribányi József (b) és dr. Say István a sajtótájékoztatón. Fotó: Ótós Réka

2017. január 18-19-én a Tamási Művelődési Központban zajlik majd a döntő. A pályázati kiírás szerinti a négy fős csapatok közül minden megye kategóriánként egy-egy csapatot juttat majd az országos döntőbe.

Dr. Say István örömmel jelentette be: Tolna megyében már 52 településen működik értéktár, és körülbelül 350 érték szerepel a megyei listán. Ebből is látszik, hogy az értékgyűjtő munka jó úton jár, de még van munka bőven, amelyre akár a vetélkedő is felhívhatja a figyelmet.

A szelektív hulladékgyűjtés manapság minden fiatal számára evidens, miért ne lehetne az értékőrzés is az – tette fel a kérdést az elnök.

Ribányi József szerint a helyi közösségek értékeire kell építeni a turisztikát, és megfelelő fejlesztésekkel komolyabb gazdasági sikereket is el lehet érni, ami a fiatalok helyben maradását, a foglalkoztatást és a vidéki életet segítené.

A vezető képen: Ribányi József (b) és dr. Say István a péntek délelőtt megtartott sajtótájékoztatón. Fotó: Ótós Réka

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in dr. Say István, értéktár, iskolások, Ribányi József, Tolna megye
Close