full screen background image
Search
2021. január 28. csütörtök -
  • :
  • :

„Érték és Hagyomány II.” – projektnyitó

„Érték és Hagyomány II.” – projektnyitó

2016.05.12. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és Értéktár Bizottsága „Érték és Hagyomány II.” címmel projektnyitó rendezvényt szervezett nemrég a lábatlani Gerenday Közösségi Házban.

Az összejövetel célja a „HUNG-2015 Komárom-Esztergom megye”című pályázat bemutatása volt, melynek témája a „Magyar kincsek gyűjtése a volt Komárom és Esztergom vármegyék területén.” A konferenciára A Duna mindkét oldaláról nagyszámban érkeztek polgármesterek és szakemberek, akiket Dinnyés István Lábatlan polgármestere, mint házigazda köszöntött.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke örömének adott hangot, hogy a megyei önkormányzat élni tudott ezzel a pályázati lehetőséggel, hiszen a 19 megye közül csak hatnak sikerült elnyernie a rendelkezésre álló 3 millió forintot. Kifejtette, hogy ez az értékgyűjtő munka a határon innen és a határon túl élőknek is nagyon fontos, hiszen a Duna mindkét oldalán felhalmozódott magyar kincsek hozzátartoznak magyarságunkhoz, magyarságtudatunk erősítéséhez. Ezek összegyűjtése, rendszerezése kötelességünk és ez a pályázat erre ad lehetőséget számunkra. Ebben a munkában a megyei önkormányzat, számíthat a CSEMADOK, a Gazda Polgári Társulás és az Ister-Granum EGTC együttműködésére is.

A Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszédében többek között elmondta, hogy a munkát már az előző években a Komárom-Esztergom megyei értékek összegyűjtésével elkezdték. Ez a szakmai tevékenység teremtette meg az alapját a most bemutatásra kerülő pályázatnak. Felvázolta az eddig elvégzett munkát, a megvalósított projektelemek közül kiemelte, hogy egy a XXI. századi kihívásoknak megfelelő honlapot sikerült létrehozni, melyen, a felvidéken összegyűjtött kincsek is helyet kaphatnak.

A tervekről is említést tett a megyei elnök, melyek között szerepel az I. és II. világháborús emlékművek összegyűjtése, az azokon szereplő nevek megörökítésével valamint az 56-os, a milleniumi és az összetartozás napi emlékművek számbavétele határon innen és túl. Végezetül kérte a konferencián részvevőket, hogy az előadásokon elhangzottakat adják tovább és működjenek együtt a sikeres értékgyűjtő munka érdekében.

Popovics György tájékoztatása után Dr. Veres Zoltán megyei jegyző részletesen bemutatta a megvalósításra váró pályázat elemeit, ezt követően Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke mutatta be a Felvidéki Magyar Értéktárat, majd Nagy Péter az Ister Granum EGTC igazgatója vázolta a szervezet határon átnyúló pályázatait.

Dinnyés István, mint „jó gyakorlat” bemutatta a Karva és Lábatlan között épült révátkelő uniós projektjét. Végezetül Pengő Julianna megyei főépítész tájékoztatót tartotta a tervezett szlovák-magyar kerékpáros zarándokút hálózatról. A projektzáró rendezvény végén Popovics György kifejtette, hogy a felvidéki „kincsekből” felvidéki értékek legyenek, ahhoz az ottani előírásoknak kell megfelelni, a most útjára indított pályázat segít a kincsek összegyűjtésben, rendszerezésében.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in értéktár, Komárom-Esztergom megye
Close