full screen background image
Search
2020. október 31. szombat -
  • :
  • :

Erősödnek a magyar-osztrák határmenti kapcsolatok

Erősödnek a magyar-osztrák határmenti kapcsolatok

2020.07.28. A magyar-osztrák határmenti kapcsolatok erősödését méltatta Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a Rajka és az osztrák határ között elkészült, valamint a határtól Németjárfaluig (Deutsch-Jahrndorf) felújított, mintegy ötkilométeres út átadásán.

„Az út ezentúl összeköti a két települést és a két országot, azért vagyunk felelősek, hogy az út egyik és másik felén élőknek ez hogyan szolgálja a jólétét” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a Rajkától a határig tartó, 1885 méter hosszú útnak óriási gazdasági jelentősége is van, mert kinyitja és becsatlakoztatja a térséget az európai gazdaság fő ütőerébe, ez pedig jelentős változásokat fog generálni a régióban.

„Az utat a két település már régóta várta, és a trianoni békediktátum aláírása után száz évvel végre újra friss oxigén van a térségben, mert az útvonal kifújja a régi történelmi átkos múltat, és hozza helyette a jövőt” – fogalmazott Nagy István.

Kiss Vince, Rajka polgármestere arról beszélt, hogy az út előkészítése tíz éve kezdődött, Gerhard Bachmann, Németjárfau polgármestere arra emlékeztetett, hogy Mária Terézia idejében az út a Bécs és Budapest közötti postakocsi-útvonal része volt, Christian Illedits, Burgenland tartomány tanácsosa pedig a két ország közötti együttműködés fontosságát emelte ki.

Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hazai oldalon, az M15-ös autópálya rajkai lehajtójánál lévő körforgalomtól alakították ki az út első kétszáz méterét, új nyomvonalon. A régi földút nyomvonalán pedig további 1,685 kilométer hosszon vezet az osztrák határig. A beruházás során a teljes pályaszerkezetet és a vízelvezetést kiépítették, így ágyazva be az érintett településeket a gyorsforgalmi hálózatba.

Az átadón, melyen Németh Zoltán, a megye elnöke is részt vett, magyar és osztrák elöljárók, valamint a térség lakóinak jelenlétében adták át ma a Rajkát Németjárfaluval összekötő utat.

A beruházás értéke 650 millió forint, melyről a megyei önkormányzat is szavazott az Interreg pályázatok Monitoring Bizottságának vétójoggal rendelkező tagjaként. A pályázat keretében egyébként összesen négy határátkelő létesül, illetve újul meg megyénk területén: Fertőrákos-Margitbánya, Jánossomorja-Andau között, valamint a nemrég átadott Zsira-Locsmánd közti utak.

Forrás: MTI. Fotó: Kisalföld
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Ausztria, dr. Nagy István, Győr-Moson-Sopron, Interreg
Close