full screen background image
Search
2020. október 30. péntek -
  • :
  • :

Energiatakarékos beruházások Győrsővényházon

Energiatakarékos beruházások Győrsővényházon

2020.09.01. Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása valósult meg Győrsövényházon, a fejlesztéseket a tanévnyitó ünnepség keretében adták át.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke az átadón kiemelte, nehéz dolga van napjainkban a pedagógusoknak, hiszen több kutatás szerint a ma született gyermekek kétharmada olyan szakmában fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. „Nem tudjuk tehát, hogy mit hoz a jövő. Így aztán nehéz megmondani, hogy mire lesz diákjainknak szüksége 10, 20, 30 év múlva” -tette hozzá a megye elnöke.

„Célunk, hogy olyan intézmények jöjjenek létre megyénkben, melyekben jó érzés legyen tanulni és tanítani is. Emellett az épület jövőbe mutató, környezetbarát és takarékos megoldásokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a közeljövő legnagyobb problémájának, a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére igenis van lehetőség”- hangoztatta Németh Zoltán.

Aki a fejlesztésről azt is elmondta, az iskolában megvalósult energetikai korszerűsítésnek köszönhetően az így megtakarított költségeket az iskola a gyermekekre és más, hasznos dologra tudja fordítani.

„Megyei szinten 3,6 millárd Ft-ból 50 projekt zajlik, így cselekvő módon járulunk hozzá a megyei klímastratégiában megfogalmazott célkitűzések teljesítéséhez”- húzta alá a politikus.

Hokstok Imre polgármester elmondta: több mint 200 gyermek tölti a létesítményben a mindennapjait. A beruházás során nyílászárócsere, részben tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, padlás- és homlokzati szigetelés történt, a korszerű villamos-energia-ellátást pedig napelemek biztosítják. A Waldorf-iskola révén új járda is készült. Emellett két másik fejlesztés is megvalósult: a Pénzügyminisztérium 13 millió forintos támogatásából megújult a konyha, míg a Magyar Falu Programban elnyert 5 millió forintból új játszótér épült az óvodaudvaron.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő kifejtette: a Magyar Falu Program esetében cél, hogy olyan kisebb léptékű fejlesztésekre is módot adjon, amelyekre uniós pénzek nem nyerhetők. Emellett az egymásra épülő beruházások megvalósíthatóságára is törekednek. Példaként az óvodákat hozta: szerezhető támogatás felújításra, udvarfejlesztésre, multifunkciós sportpálya létesítésére, tornaszoba vagy óvónői szolgálati lakás építésére.

Győrsövényházon az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása valósult meg: csaknem 110 millió forintból újult meg az iskolának és óvodának is helyet adó épület.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Fotó: Kisalföld
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Gyopáros Alpár, Győr-Moson-Sopron, Győrsővényház, Hokstok Imre, Németh Zoltán
Close