full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

Energetikai korszerűsítés – Tass Közösségi Információs Központ és Könyvtár

Energetikai korszerűsítés – Tass Közösségi Információs Központ és Könyvtár

2020.06.11. Lezárult a Tass Közösségi Információs Központ és Könyvtár energetikai korszerűsítése.

A TOP-3.2.1-15-BK1-2016-00003 projekt a Széchenyi 2020 programon belül, a TOP-3.2.1-15 számú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívás keretében valósult meg. A projekt megvalósítás helyszíneként a település kulturális életét meghatározó intézmény került kiválasztásra (6098 Tass, Széchenyi út 56.). Tass Község Önkormányzata ezen épület teljeskörű energetikai korszerűsítésére 36,66 MFt-os összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A könyvtár épülete az 1960-as években épült, hagyományos falazott szerkezetű, mely a könyvkölcsönzés mellett évi 60-70 rendezvénynek (tanfolyamoknak, kulturális-, művészettörténeti-, történelmi előadásoknak, baba-, ifjúsági- és gyermekfoglalkozásoknak) is otthont ad. Az épület tartószerkezetileg jó állapotú, de építészetileg, valamint energetikailag rendkívül elavult állapotban volt. Az épület nem felelt meg a kor épületekkel szemben támasztott energetikai követelményeinek.

A projekt átfogó célja ezen intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. A fejlesztés eredményeként az épület utólagos külső oldali szigetelést kapott, nyílászárói korszerű, energiahatékony nyílászáróval kerültek kiváltásra. Továbbá az épület fűtési és hálózati melegvíz (HMV) rendszerének korszerűsítése valósult meg.

A projekt sikeres megvalósításának köszönhetően az épület fosszilis alapú hőenergiaigény jelentős mértékű megtakarítása várható, a költséghatékonyabb üzemeltetése és fenntartása mellett. A fejlesztés eredményeként az épület energetikai minőség szerinti JJ (Kiemelkedően rossz) besorolásból a DD (Korszerűt megközelítő) minősítést kapott.

A projekt eredményei hozzájárulnak, a hazai és az EU 2020 célok megvalósításához, az energiahatékonysági részarányra vonatkozó kötelezettségek tagállami teljesítéséhez, összhangban a Nemzeti Reform Programban primerenergia-megtakarítási célérték eléréséhez.

A projektről bővebb információt a www.tass.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, pályázat, Tass
Close