full screen background image
Search
2020. október 31. szombat -
  • :
  • :

Emlékerdőt telepítettek a vadászati és természeti világkiállítás jegyében

Emlékerdőt telepítettek a vadászati és természeti világkiállítás jegyében

2020.05.25. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., csatlakozva a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészítő rendezvényeihez, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. közvetlen kezdeményezésére és támogatásával, 1,08 hektár nagyságú, változatos fafajösszetételű (kemény és lágy lombos fafajok, fenyő elegyítéssel), közjóléti rendeltetésű parkerdőt hozott létre, a Tompához tartozó Sáskalaposi Parkerdő közelében.

A május 25-én tartott emlékerdő-avatón Sulyok Ferenc, a Kefag Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bors Richárd, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. szakmai igazgatója tolmácsolta a világkiállítás kormánybiztosa, Kovács Zoltán gondolatait. Mint elhangzott: az ország valamennyi állami erdészetének területén telepítenek egy-egy hektár emlékerdőt, így összesen 22 hektár új erdő emlékeztet a magyarországi világkiállításra. Ezekbe az emlékerdőbe összesen 180 ezer csemetét ültetnek.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője a vadászat és a turizmus kapcsolatáról szólva kiemelte: a mostani helyzet után megnövekedhet a belföldi turizmus iránti igény, amiben komoly szerepet tölthet be ez a térség is, ahol a kiváló vadállomány mellett, rengeteg különleges természeti érték is felfedezhető.

A KEFAG Zrt. kelebiai vadászterületén a szakszemélyzet által végrehajtott, elsősorban az élőhelyre és a vadállományra gyakorolt folyamatos fejlesztés eredményeképpen, minőségét tekintve különleges dámállomány jött létre. A „balotaszállás-kelebiai” dámszarvas populáció a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is felvételt nyert.

Az emlékerdő mellett található az a sportpálya, ahol a kelebiai, valamint a szomszédos vadásztársaságok területén elejtett dámbikák trófeaszemléjét tartják évről-évre. Az emlékerdő szervesen kapcsolódik a már meglévő Sáskalaposi Parkerdőhöz és annak objektumaihoz, tovább növelve annak turisztikai vonzerejét.

Az új parkerdő súlyponti helyén egy kisebb tisztás is létesült, ahol felavatták – a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola vadászkürtöseinek kíséretében -, Jóni Antal fafaragó emlékoszlopát, majd az ünnepség szónokai egy facsemetét is elültettek.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, erdő
Close