full screen background image
Search
2021. január 22. péntek -
  • :
  • :

Elkészült Úri község népviseletes könyve

Elkészült Úri község népviseletes könyve

2020.08.16. A Tápió mente népviseletes értékeinek legkiemelkedőbb gyűjteménye található meg Úriban, mely 2014-től a Pest Megyei Értékek közé is felvételre került, elsőként a települési népviseletes értékek között.

A 19. század közepétől jól dokumentált, illetve tárgyi népművészeti értékeinek megőrzése, valamint a hozzájuk köthető tradíciók, szokások átörökítésének köszönhetően hatalmas gyűjtemény maradt fenn a község lakossága körében, melynek egyik fő gyűjtője volt a könyv kiadását megvalósító Szörfi Józsefné Solti Erzsébet és családja, több mint fél évszázados munkásságukat közkinccsé téve a 2013. május 20-án megnyitott „BAB-USKA” Tájház és helytörténeti gyűjtemény, majd a most megjelenő, a helyi népviseletet bemutató könyvkiadvány formájában. A több ezer darabból álló helyi népviseletes érték közreadásával elérhetővé vált mindenki számára Pest megye egyik legkiemelkedőbb települési népművészeti értéke.

A 92 oldalas könyv gazdag fotóillusztrációval, részletes leírásokkal teszi mindenki számára megismerhetővé a település népviseleti hagyományait, értékeit, elkészítésük módját, élettörténeteket, mindezt pedig tájjellegű helyi szavak használatával, tájszótár melléklettel. A munkásság eredményeképpen már korábbi kiadványokban is helyt kapott Úri népviselete. Jelen kötet több mint tíz év szerkesztés, bővítés, átdolgozás után nyerte el végleges, jelenlegi tartalmi és formai megjelenését. Hiánypótló kulturális örökségvédelmi kiadvány készült el, önálló települési népviseletes értéket bemutató kötet formájában pedig egyedülálló Pest megyében.

A kötet jelentőségét, illetve a népművészeti értékeink ápolásával, dokumentálásával és népszerűsítésével foglalkozó személyek, közösségek kiemelt fontosságát fogalmazta meg a könyv előszavában Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke. A kiadvány lektora Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense, aki 2009 óta 34 kulturális örökségvédelmi kiadványt készített el Pest megye értékeinek publikálása, dokumentálása kapcsán. Dr. Baksa Brigitta etnográfus, a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára bevezetőjében foglalta össze Úri népviseletes értékeinek fontosságát és értékét.

A könyv 1960-ig bemutatja a helyi népviseletre legjellemzőbb viseleti darabokat és kiegészítőket, azok változásait korszakonként, generációnként. Megismerhetjük, hogy hogyan készült házilag a kendervászon, milyen módon varrták meg saját ruhadarabjaikat a családok, betekintést nyerhetünk a varróasszonyok munkájába, megismerhetjük a vásárból hozott, otthon nem elkészíthető kiegészítőket, a helyi suszterek keze munkáit és még sok más helyi vonatkozású információt tett közkinccsé a most megjelentetett kötet.

A kiadványtaugusztus 8-án mutatták be a „Könyvbemutató és Tájházi este” programnap keretén belül, ahol a kiadványt méltatta: Czerván György országgyűlési képviselő; Haraszti Imre, Úri Község polgármestere; Kisfaludi Aranka, a Pest Megyei Értéktár Bizottság értéktár referense; illetve Szörfi Józsefné Solti Erzsébet szerző, valamint Terék József lektor.

A bemutatón úri népdalokat énekeltek helyi énekesek, illetve úri népviseletben a Tápió Énekegyüttes. A rendezvény második részében a Tájházi este keretén belül került megtekintésre a több mint fél évszázados kutatómunkát összegző és bemutató magángyűjtemény, melynek kiegészítéseként a Tájház udvarán a „Köszönjük, Magyarország!” Program keretén belül Hankó József és zenekara szolgáltatott muzsikát, és idézték vissza a már Úriban több évtizede nem élő, egykori helyi cigányzenészek által megteremtett falusi hangulatot, a jelen lévők nagy örömére.

Forrás: Pest Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in értéktár, hagyományőrzés, könyv, Pest megye
Close