full screen background image
Search
2020. október 21. szerda -
  • :
  • :

Eljött a tettek ideje

Eljött a tettek ideje

2018.06.20. Kiskunhalason ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórum Nemzetiségi Munkacsoportja, az ülésen a nemzetiségi önkormányzatok elnökei a kisebbségi létből fakadó problémák mellett, javaslataikat is megfogalmazták a hátrányok enyhítése érdekében.

A rendezvény házigazdája Szűcs Csaba a megyei közgyűlés elnökének romaügyi tanácsadója ismertette a munkacsoport előtt álló feladatokat. A munkacsoport lesz hivatott egy megyei nemzetiségi felzárkózási stratégia alapjait összeállítani, amelyből szakemberek bevonásával alakul ki egy konkrét intézkedéseket is tartalmazó javaslat. A javaslat a megyei feladatok feltérképezése mellett, a kormányzatig tud eljutni, ahol az információk első kézből való integrálása a szakmai munkába elősegíti, hogy a törvényalkotók, konkrét cselekvési terveket, lehetőségeket tudjanak beépíteni az országos programokba. A következő uniós ciklus felzárkózási programjaiban, pályázati felhívásaiban is fontos szerepet játszik, hogy egy-egy régió, térség igényeinek megfelelő konstrukciók segíthessék a leszakadó társadalmi rétegek integrálódását.

A nemzetiségi munkacsoport javaslatai kiemelt figyelmet fordítanak az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás, a lakhatás és a kultúra témaköreire. A munkacsoport tagjai a témakörökhöz illeszkedő javaslataikat eljuttatják a megyei önkormányzat szakembereihez, így a problémafelvetések közvetlen módon épülhetnek be megyénk felzárkózási programjába. A felvetett megoldandó feladatok mintaszerűen ismétlődhetnek településről-településre, amelyek a foglalkoztatás, az oktatás, a mélyszegénység, a betegellátás, a közbiztonság, a gyermekvédelem témája köré csoportosulnak.

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet, hogy a hatékonyságot nagyban segítheti, ha konkrét javaslatok érkeznek a felvetett problémákra, és előnyös ha a működő jógyakorlatok is meg tudnak jelenni az elkészítendő dokumentumban. Hozzátette, hogy sok gond orvosolható legtöbb esetben további források bevonása nélkül is. A kisebbségi önkormányzatok vezetőinek törekedni kell a szoros együttműködésre a települések vezetőivel, valamint a helyi oktatási intézmények pedagógusaival, igazgatóival.

A Bács-Kiskun Megyei Felzárkózási Fórum Nemzetiségi Munkacsoportja a megyei önkormányzat szakembereivel szeptemberig készíti el a stratégiát, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fog támogatásával hitelesíteni és elindítani a megvalósítás útján.

Forrás:
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, kisebbség, Rideg László
Close