full screen background image
Search
2018. november 15. csütörtök -
  • :
  • :

Együttműködési megállapodás az agrárszakképzés Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztéséért

Együttműködési megállapodás az agrárszakképzés Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztéséért

2017.09.18. Együttműködési megállapodást kötött hétfőn Kenderesen az agrárszakképzés Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a térség agrárszakképző intézményei, valamint kis-és közepes vállalkozásai. Az együttműködéssel egyebek között a duális képzés, a felnőttképzés megerősítését szeretnék elérni, valamint vonzó életpályát teremteni a fiataloknak a mezőgazdaságban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban tartott aláírás előtt elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott agrárszakképző iskolai hálózat célja a magyar mezőgazdaság fejlődésének támogatása és a gazdatársadalom erősítése. Hozzátette: korszerű tudás szükséges a versenyképességhez a belső- és világpiacokon, az Európai Unió piacán.

A szakiskolák illeszkednek a kormány politikájához, amelynek célja egy erős, megfelelő földterülettel, gépparkkal és tudással rendelkező agrárközéposztály megteremtése, segítése – közölte.

A miniszter kitért arra, hogy a kenderesi szakiskola energetikai korszerűsítésére 170 millió forint pályázati támogatást nyert az intézmény, a külhoni magyar szakképzés támogatására szintén komoly forrásokhoz jutott. Új eszközöket, gépeket vásárolt az iskola 7 millió forint értékben, zajlik a tantermek felújítása, tervezik tornaterem építését is – sorolta.

Fazekas Sándor elmondta: a korszerű tudással rendelkező szakemberek képzése mellett a mezőgazdaságban már észlelhető munkaerőhiányt is le kell küzdeni. A kertészetben, az állattenyésztésben, a gépészet területén már érzékelhető a szakemberek hiánya – tette hozzá.

Az FM és a NAK valamennyi megyében köt együttműködési megállapodást a célirányos együttműködés érdekében a májusi partnerségi keretmegállapodás nyomán. Jász-Nagykun-Szolnok megyén kívül Tolna és Heves megyében már aláírtak együttműködési megállapodást. A megyei szintű megállapodásokhoz folyamatosan csatlakozhatnak a térség gazdasági szereplői.

* A kép illusztráció

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in együttműködés, Fazekas Sándor, iskolások, Jász-Nagykun-Szolnok megye, NAK, oktatás
Close