full screen background image
Search
2020. július 12. vasárnap -
  • :
  • :

Domborművet avattak Bella István tiszteletére Sárkeresztúron

Domborművet avattak Bella István tiszteletére Sárkeresztúron

2016.08.09. A Bella István emlékév záró rendezvényére és a szülőházon elhelyezett dombormű avatására került sor pénteken Sárkeresztúron.

A 2015-ben kezdődött emlékévet a Kossuth díjas, Fehérvárhoz ezer szállal kötődő költő születésének 75 éves jubileumára rendezték meg versmondó versennyel, előadóesttel, megzenésített versekkel, koszorúzásokkal, misével, rendhagyó irodalom órával és emléküléssel. Bella István életművét a Fejér Megyei Közgyűlés (posztumusz) Fejér Megye Díszpolgári kitüntető címmel ismerte el az idei, Bicskén rendezett Megyenap-i ünnepségén.

Az elmúlt egy évben számos alkalommal emlékeztek Bella Istvánra, a XX. század második felének egyik legjelentősebb magyar költőjére, aki ezer szállal kötődött Székesfehérvárhoz. Középiskolás éveit a József Attila Gimnáziumban töltötte, 1989-től a székesfehérvári Városi Televízió főszerkesztője volt, majd tagja volt az Árgus című folyóirat szerkesztőségének is. Bella István gyermekkorának színtere, élményeinek első forrásvidéke a Fejér megyei Sárkeresztúr, ahol édesapja tanító volt.

A sárkeresztúri házban emlékszobát rendeztek be, pénteken pedig emléktáblát avattak a költő tiszteletére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata és Sárkeresztúr Község Önkormányzat összefogásával.

Az eseményen Székesfehérvár nevében Deák Lajosné önkormányzati képviselő vett részt, aki elmondta, a város megbecsüli Kossuth díjas költőit, íróit. A Bella István emlékév zárásaként helyezték el a domborművet a szülőház falán, a megvalósítást Székesfehérvár Önkormányzata is támogatta. Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere az ünnepségen a helybeliek háláját közvetítette és köszönetet mondott minden támogatásért. “A domborművel az erőfeszítéseknek most kézzelfogható bizonyítéka van, fontos a tárgyiasult forma, hiszen a gyermekkor helyszínét megpróbáltuk méltóvá tenni Bella István emlékéhez és széppé varázsolni az emlékházat.” – mondta el Sárkeresztúr polgármestere.

bella01

Az avatáson Bakonyi István irodalomtörténész felidézte, hogy Bella István szülőházából indult az emlékév programjainak sorozata tavaly augusztusban, szeptemberben a Hetek költőcsoport tagjai közül Ágh Istvánt, Buda Ferencet és Serfőző Simont látták vendégül, filmvetítést tartottak a Bella István Művelődési Házban, áprilisban pedig Székesfehérváron rendeztek emlékülést ahol kiváló irodalmárok előadásai hangzottak el.

„Most elérkeztünk a halálának 10. évfordulójához és megállapíthatjuk, hogy az az életmű, amit létrehozott, így kerek és egész. Meggyőződésem, hogy a XX. század második felének egyik legjelentősebb költői életműve jött létre az ő tollából.” – fogalmazott Bakonyi István. Beszédét követően Bobory Zoltán szavalta el Bella István “Szép és igaz a falunk neve..” kezdetű versét.

“Az emlékezés, ha valódi, olyan mint az imádság. Megszólítjuk azt, akire emlékezünk, kapcsolatot keresünk vele, olyan mélységekbe ereszkedünk, ahol a találkozás lehetősége megvalósul. Mert aki elment, mégsem ment el. Aki elmegy, lényének sűrítményét, szellemének esszenciáját itt hagyja nekünk. És végül is mi más az ember lényege, mint ez a szellemi sűrítmény? Ha így gondoljuk el, arra juthatunk, hogy nincs is halál. Ami az embert emberré teszi, azt a halál nem képes elragadni.” – mondta az ünnepségen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János Bella István domborműve előtt állva a költő Sárkeresztúri ének című versének részletét idézte fel: “Szanaszét széledt ujjaimmal elveszett koponyám most elveszejtett arcom elé emelem, – Hadd nézzék egymást! Egyiket a másik..” A dombormű, Kontur András szobrászművész alkotása mintha erre a versrészletre rímelne.

Forrás: Fejér Megyei Önkormányzat Fotó: szekesfehervar.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fejér megye, kultúra, megemlékezés, önkormányzat, Sárkeresztúr
Close