full screen background image
Search
2020. május 31. vasárnap -
  • :
  • :

Díjat kaptak a legjobbak legjobbjai Bács-Kiskunban

Díjat kaptak a legjobbak legjobbjai Bács-Kiskunban

2019.05.16. Térségünk az ország egyik legnagyobb szőlőtermelő vidéke, a kiváló borok és pálinkák szülőhazája. A több évszázados múltra visszatekintő pálinka- és borkészítési hagyományok jellemzik megyénk egészét. Ezt az értéket, hagyományt kívánta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatni, mikor versenyt hirdetett a Duna-Tisza közi borászatok és kereskedelmi pálinkafőzdék számára.

Rideg László, a Bács-kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitó beszédében kiemelte, hogy a megyei önkormányzat azon kevesek egyike, aki felismerte, hogy a megyei termékek kiemelése kiváló eszköze a piacra jutás támogatásának, és egyben a megyei identitásnak alakításának is.

Festői környezet adott otthont az idei megye bora és megye pálinkája választásnak. A Karapancsa Kastély és Major vadregényes holtágakkal szabdalt világa, a gímszarvas és a nagyvad évszázadok óta kedvelt területe, az egykori Bellyei Uradalom egyik központja, két kastélyból és majorsági épületekből álló, a 100%-os állami tulajdonú Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. ékköve, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelye.

Karapancsán többek között megfordult I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös és gróf Széchenyi Zsigmond, s most megyénk legkiválóbb borászatai és főzdéi mutathatták meg térségünk igazi gyöngyszemeit.

BÁCS-KISKUN MEGYE PÁLINKÁJA, BÁCS-KISKUN MEGYE LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE

Bács-Kiskun megye klímája kifejezetten kedvez a gyümölcs, kiemelten a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között. Ebben az évben meggy, birs, barack, körte, szilva, szőlő és törkölypálinkával lehetett nevezni a megyei önkormányzat versenyére, amelyre 38 féle pálinka érkezett. A versenyen a nedűk kiválasztását szakmai bizottság végezte, akik a Pálinka Nemzeti Tanács által regisztrált pálinkabírálók. Az eddigi versenyekkel ellentétében, hazánkban elsőként választottuk azt a lehetőséget, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható, általunk megvásárolt pálinkával lehetett nevezni, ezzel az objektivitás garanciája mellett, szoros versenyben sikerült a legjobbak legjobbját megtalálni. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak célja a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése, hogy termékeiket marketinggel és médiatámogatással segítse hazánkban és a határainkon túl is.

BÁCS-KISKUN MEGYE BORA, BÁCS-KISKUN MEGYE FELTÖREKVŐ BORÁSZA

Szőlő, szőlő ameddig a szem ellát. A Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésű szőlős területe, amelyeket az alföldi Nap érlelt a borszeretők örömére.

Az idei megmérettetés alkalmával térségünk legkiválóbb fehér, rosé és vörös borát egy független, elismert szakemberekből álló bizottság zsűrizte. A megye borának kiválasztására ettől az évtől, csak kiskereskedelmi forgalomban kapható tétellel lehetett nevezni, amelynek kiskereskedelmi ára nem haladja meg a 2000 forintot és minimum 1000 palackkal rendelkezik a termelő.

Mindezek mellett második alkalommal hirdettük meg a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet, melyre az elmúlt évek kimagasló eredményt elért borászát nevezhették a hegyközségek elnökei.

A kiválasztást 5 fős szakmai zsűri végezte. Először a Megye Bora címet ítélték oda, majd ezt követte a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím, melyeket a borbíráló bizottság a beérkezett ajánlások alapján, valamint a borász legkiválóbb tételeiből, munkájából küldött minták alapján választottak ki.

A rendezvényen bemutatkozhattak azok a borászatok is, akik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Vajdasággal közös programjába, a Danube Wine Route című projektbe kapcsolódtak be. Az általuk hozott borokból a vendégek szavazata alapján választottuk ki a „Duna Borút Kedvenc” borát. A vendégek legkedveltebb bora a Szentpétery Borpince Néró rosé bora lett.

EREDMÉNYEK:

A Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2019 választás eredménye:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2019-ben a Mátyás Pálinkaház Mátyás szilvapálinkája lett.

A Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2019 választás eredménye:

Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje a Mátyás Pálinkaház lett.

A Bács-Kiskun Megye Bora 2019 választás eredménye:

A legjobb fehérbor kategória győztese a Font Pincészet Irsai Olivér 2018 bora lett.

A legjobb rozébor az Eredet Pincészet Kékfrankos Rosé 2018 bora lett.

A legjobb vörösbor a Koch Pincészet Kékfrankos 2017 bora lett.

Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet Sziegl-Nagy Petra és Sziegl Balázs nyerte el.

Forrás/fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, borászat, elismerések, önkormányzat, pálinka
Close