full screen background image
Search
2019. március 24. vasárnap -
  • :
  • :

Desztináció menedzsmentről és termékfejlesztésről tárgyaltak az INSiGHTS partnerek

Desztináció menedzsmentről és termékfejlesztésről tárgyaltak az INSiGHTS partnerek

2018.07.04. Hargita megye Erdély keleti részén, a Keleti-Kárpátok ölelésében fekszik. Földrajzi elhelyezkedéslnek köszönhetően Hargita megye változatos tájakat és természeti csodákat kínál, nagyszerű lehetőségeket nyújtva az egészséges és zöld úticélokat kereső turistáknak. Székelyudvarhely, a lombos vegetációval borított dombhátakkal tűzdelt, melegebb klímájú Udvarhelyi térség egyik városa adott otthont az INSiGHTS partnerek 2018. június 18-21. között, Hargita Megye Tanácsa által rendezett találkozójának. A látogatás fókuszában a zöld és egészséges turizmussal, desztináció menedzsmenttel és termékfejlesztéssel kapcsolatos transznacionális ismeret szerzés és tapasztalat állt. A partnerek megismerhették Hargita megye legjobb gyakorlatait, a tajga rezervátummal, lepkeházzal és egy sóbányával kezdve, melyeket a Legendáriumok, a székely kapuk és egy sajt manufaktúra követett.

Hétfőn délután találkoztak a partnerek a négycsillagos Septimia Resort-Hotelben Székelyudvarhelyen, ahol Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Verzár Lóránt, a Septimia Resort-Hotel igazgatója köszöntötte őket.

Ezt követően Dr. Miklós Zoltán István, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója mutatta be röviden Hargita megyét, majd a mester kurzus keretei között Michael Meyer (CEEweb) előadása következett a turisztikai desztináció menedzsment programok és termékfejlesztés témakörét érintve. Ezt követte három szakmai előadás: Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületétől Márton István beszélt a székely termékfejlesztésről, Szabó Károly a Hargitai Közösségfejlesztő Egyesülettől a Via Maria zarándokutat mutatta be, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Szolgálatának képviseletében a hegyvidéki turizmusról szólt.

Kedd délelőtt a Septimia Resort-Hotelben került sor az Irányító Bizottság ülésére és a tematikus találkozóra. Projekt menedzsment kérdések és kommunikációs tevékenységek kerültek napirendre, valamint szó esett a nemzeti turizmus irányvonalak értékelését szolgáló módszertani útmutatóról.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A délelőtti programot egy tradícionális székely ebéd követte a Gizi Étteremben, melynek belső terét kézműves termékek díszítik, rendkívül lakályossá téve a helyiséget. Ebéd után Fenyőkútra utaztak a partnerek, ahol egy tőzegláp túrát tettek. A tajga tanösvényen végigsétálva egy egyedülálló természeti környezetet, néhány speciális természeti jelenséget és ritka fajt fedezhettek fel a partnerek. A tanulmányút következő állomása Parajd volt, ahol egy lepkeházba látogattak amely kikapcsolódást és izgalmat kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ez az első folyamatosan működő lepkeház Romániában. A 2012-ben kimondottan ebből a célból
épített és megnyitott épület 9 különböző közönséges fajtának és sokszáz lepkefajnak ad otthont.

Mivel a lepkék élettartama cask néhány hét, állandóan változnak a fajok, ezáltal lehetőséget kínálva a látogatóknak, hogy mindig valami új élményt szerezzenek. A parajdi sóbányában tett látogatás zárta a programot. 50 milliárd tonnára becsült NaCl tartalékával ez rendelkezik Románia legnagyobb só készletével. A fold alatti látogatóközpont 120 méterrel a felszín alatt helyezkedik el és a légzési rendszerre kedvező hatással bíró sós levegőt kínál a látogatóknak. Számos sport felszerelésével, gyermek játszóterével és egy kápolnával a földfelszíni élet jelentős komfortját tudja kínálni.

Szerdán a Legendárium székelyudvarhelyi központjába látogattak a partnerek, ahol az erdélyi legendák misztériumairól szóló animált sorozatok készülnek. Megismerkedtek az animálás folyamatával és megtekintettek egy rajzfilmet. Ezt követően Szejkefürdőre utaztak, ahol folyamatban van egy a székely folklórnak szentelt hatalmas park építése. A hagyományos székely kapuk állandó kiállítása mentén felsétáltak a dombtetőre, az Orbán Balázs emlékműhöz.

Ezt követően Homoródalmásra utaztak és ellátogattak egy sajtkészítő manufaktúrába. A manufaktúrát üzemeltető család a sajtkészítők harmadik generációja. Egy hagyományos pajtát alakítottak át úgy, hogy a földszinten tudnak sajtot készíteni, a felső szinten pedig laknak. A manufaktúra bemutatását sajtkóstolás követte.

Ebéd után a partnerek ismét összegyűltek egy értékelő megbeszélésre, amelynek keretében az integrált menedzsment programokról tárgyaltak. Este pedig vacsorára gyűltek össze utoljára, hogy hivatalosan is lezárják a találkozót.

A következő multilaterális találkozóra 2018. novemberében kerül sor Komárnoban.

Forrás/fotó: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Erdély, Hargita megye, INSIGHTS, Székelyföld
Close