full screen background image
Search
2020. szeptember 23. szerda -
  • :
  • :

Csökken a bűncselekmények száma Bács-Kiskunban

Csökken a bűncselekmények száma Bács-Kiskunban

2019.07.03. Dávid Károly, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megyei önkormányzat június 28-án, Hartán tartott ülésén számolt be az általa irányított rendvédelmi szerv 2018-ban végzett munkájáról. A főkapitány a klasszikus rendőri feladatokon túl beszélt a határőrizetet helyzetéről és a határforgalom alakulásáról is. A beszámolót követően a képviselők számos kérdést tettek fel Dávid Károlynak, amelyeket a rendőri vezető maradéktalanul megválaszolt, így a közgyűlés egyhangúan fogadta el a tájékoztatót.

Az írásos előterjesztés, majd az elhangzottak alapján is kijelenthető: az elmúlt kilenc esztendő legkevesebb bűncselekményét regisztrálták 2018-ban. Bács-Kiskun megyében a tavalyi évben 9764 bűncselekmény történt, ami az előző, 2017. évinél 17,8 százalékkal kevesebb. A pozitív változást a határzárhoz kapcsolódó bűncselekmények és kiemelten a lopások számának csökkenése okozta.

A megyében történt összes bűncselekményt 27,9 százalékát Kecskeméten követték el, majd Kiskunhalas, Baja, Kiskunfélegyháza a sorrend. A legkevesebb bűncselekményt Ordason, Újsolton és Móricgáton követték el, így e mutató alapján ezek a megye legbiztonságosabb települései. Míg 2017-ben 9, addig 2018-ban 3 szándékos emberölés történ a megyében, de a halált okozó testi sértések és a testi sértések száma is csökkenést mutat. A kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények száma 2010 óta 2018-ban volt a legkevesebb, de a lopások száma is 20,8 százalékot csökkent egy év alatt.

A lakásbetörések elkövetése a 2017. évi 21,1 százalékos csökkenés után 2018-ban további 18 százalékos visszaesést mutat, 729-ről 598-ra változott. Csökkent a rablások, orgazdaságok, jármű önkényes elvétele bűncselekmények száma is, míg a kábítószerrel való visszaélésnél csak igen enyhe visszaesés tapasztalható. A nyomozások eredményessége a 2017. évi 62,4 százalékról 72,0 százalékra emelkedett.

A közlekedésbiztonság helyzetéről adott áttekintő adatok szerint a 2012-2014-ig terjedő időszakban a személyi sérüléssel járó balesetek száma nőtt, majd azt követően fokozatosan csökkent. 2018-ban az előző évi 842-höz képest 808 ilyen baleset következett be. A súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma azonban 292-ről 295-re emelkedett. Érdekes adat, hogy 2018-ban közlekedési szempontból a legveszélyesebb időszak 16-17 óra között volt, a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset pénteken következett be. A balesetek 62,6 százalékát személygépkocsi vezetők, 13,2 százalékát kerékpárosok, 10,2 százalékát tehergépkocsi vezetők okozták.

Az illegális migráció helyzetéről szólva a főkapitány elmondta: az illegális migrációhoz köthető bűncselekmények száma 8,1 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva, a csúcsidő novemberben és decemberben volt. A határról visszakísért személyek 47 százaléka vallotta magát afgán, 19 százaléka pakisztáni állampolgárnak. A 2018. év jellemző kategóriája lett az iráni, 24 százalékkal, ami annak visszavonásáig a szerbiai vízumliberalizáció következménye.

A főkapitány még hosszasan sorolta az egyes szakterületek mutatóit, majd képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a rendőri állomány csökkenése, a leszerelések száma Bács-Kiskun megyében eddig az országos átlag alatt maradt, ám az idei évben azt tapasztalják, hogy nagyobb az erre utaló hajlandóság. A rendőri vezetés különböző juttatásokkal, intézkedésekkel és a személyes problémák időbeni kezelésével próbálja a folyamatot csökkenteni, illetve megállítani.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, Harta, közbiztonság, közgyűlés, önkormányzat, rendőrség
Close