full screen background image
Search
2020. július 15. szerda -
  • :
  • :

Az Ormánság új, saját összművészeti fesztiválja

Az Ormánság új, saját összművészeti fesztiválja

2016.09.22. Az Ormánság kulturális értékeire, építészeti kincseire, népművészetére és gasztronómiájára hívja fel a figyelmet a Bőköz Fesztivál, amelyet első alkalommal szerveznek meg szeptember 23. és 25. között Dél-Baranyában, Kémes, Szaporca és Tésenfa településeken.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett programnak a horvát határ melletti Kémes, Szaporca, Tésenfa, valaminta Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága Ős-Dráva Látogatóközpontja ad helyet. A mintegy 50 program 23 helyszínen és kétszáznál is több közreműködő részvételével zajlik majd.

A rendezvény mellé állt a Baranya Megyei Önkormányzat:
– A Kincses Baranya kulturális része az Ormánság. A megye azért segíti a fesztivált, mert fontosnak tartjuk, hogy Baranya e nagyon fontos részére irányítsuk az ország és a környező települések figyelmét – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke. A rendezvény műfaji sokszínűségre törekszik, így a programok között szerepelnek színházi produkciók, népzenei, komolyzenei és blueskoncertek, kiállítások, performanszok, néptáncbemutatók, filmvetítések, közösségépítő programok és konferenciák is.

A fesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja:
– Alapkőletételi fesztivál lesz ez, amely a nagyközönség figyelmét szeretné felhívni a kelet-ormánsági térség ökológiai kincseire, épített örökségére, a helyi hagyományokra, valamint az ott őrzött népdalkincsekre és gasztronómiai értékre – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős állam titkár a fesztivál beharangozó
sajtótájékoztatón.

bokoz-sajttaj

Márta István zeneszerző, a fesztivál igazgatója pedig arról számolt be, hogy a rendezvény nemcsak a műfajok, de a helyszínek tekintetében is sokszínűségre törekszik:
– A programoknak helyet adnak a települések templomai, közösségi házai, tájházai, de zajlanak majd események játszótereken és több szabadtéri helyszínen, többek közt a településekhez tartozó vizeken és vízpartokon is. Így lesz például kenutúra a Fekete-vízen, madárgyűrűzési bemutató az Ős-Dráva Látogatóközpontban, helyi termékek piaca, kovácsmesterség és hagyományőrző bemutató, sőt filmvetítés és számos kiállítás is.

A fellépők között láthatjuk, hallhatjuk mások mellett Ferenczi Györgyöt és a Rackajamot, Gryllus Vilmost, Hobót, Pál István Szalonnát és bandáját, Varnus Xavért és a Pécsi Balettet is.

A rendezvénysorozaton nem párhuzamosan, hanem egymás után futnak az ingyenes programok

Márta István Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében, a kelet-ormánsági „Bőköz” kisrégióban rendez újabb külön-
leges fesztivált. Nem Művészetek Völgyét, nem Ördögkatlant és nem is falunapokat – öszszegez a szakember, ez a fesztivál az Ormánság adottságaira, lehetőségeire épül, bevonva a helyi embereket és civil szervezeteket.

bokoz-fesztival

Más abban is ez a rendezvény sorozat, hogy nem párhuzamosan, hanem egymásután futnak a programok. Emellett egyfajta missziós szándék is tetten érhető: a negyedik napon, amikor már nincs kulturális esemény, az ormánsági gyerekek Budapestre utaznak, a felső tagozatos általános iskolásokat vendégül látja a Nemzeti Színház a Csongor és Tünde előadásra, az alsó tagozatosok pedig állatkertbe mehetnek.

Tudni kell azt is, hogy mindössze egyetlen belépődíjas rendezvény lesz, Varnus Xavér koncertje, melyet jótékonysági jelleggel szerveznek, a bevételt a szaporcai templom 1888-ban készült Angster-orgonájának felújítására fordítják. Márta István kiemelte, a Művészetek Völgye, a Zsolnay Fesztivál, a Szamárfül Fesztivál és több más rendezvénysorozat során szerzett tapasztalataival építi fel ezt a kultúrtalálkozót, de sok újdonság is helyet kap, és tulajdonképpen nulláról indul minden.

A fesztivál szervezésében legfőbb segítsége Szirtes Edina Mókus zeneszerző, előadóművész lesz.

Bőköz Fesztivál SZEPTEMBER 23–25. – A PROGRAMOKBÓL:
Boros Misi, Ferenci Gyuri és a Rackajam, Gryllus Vilmos, Filharmónia Magyarország hangversenyek: Harmónia Fúvósötös, Harmónia Vonósnégyes és Philharmonic Brass Quintet, továbbá Hobo, Pál István Szalonna és bandája, Szirtes Edina és vonósnégyese, Varnus Xavér, Flamenco Sopianae, JESZ Egyetemi Színpad, Karzat Színház, MárkusZínház, Pannon Gyer mekkar, Pécsi Balett, Virtuózok 2016, Bóbita Bábszínház, Forrás Táncegyüttes, Szőke András, Tanac tánc együttes, David Yengibarian, Zsolnay Wind Orchestra.

HELYI ÉRTÉKEK (Kémes/Szaporca):
Bozsits József installációi, Molnár Zsóka fotói; Horváth Gábor: Fotók, Hajdu Gyula fafaragó bemutatói, Márta István: Hagymainstalláció; Pettendi Szabó Péter: Filmfotók, Pitmann Zsófia: Falvédők, Soós Tibor festményei, Tóth György: Újraértelmezett falusi tárgyak.

JANUS PANNONIUS MÚZEUM:
Régi idők – új módszerek, Szertárak titkai. FILMEK: Az Ormánság senkiése, Az utolsó falu, Besence open, Földindulás, Járt-e már Budapesten? Malaccal tel-
jes. Emellett az Ős-Dráva Látogatóközpontban kiállítások, túrák szakvezetéssel, kenuzás a Fekete-vízen, interaktív gyereksarok, kézművesség, természetismeret, Kína–Kémes megálló, sakknagymester szimultánjai, kézművespiac és helyi termékek boltja, Baranyai polgármesterek találkozója és pecabajnoksága, Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat, véradás.

Forrás/fotó: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, fesztivál, film, hagyományőrzés, Hoppál Péter, Kémes, koncert, konferencia, kultúra, művészet, néptánc, Ormánság, program, Szaporca
Close