full screen background image
Search
2019. március 21. csütörtök -
  • :
  • :

Bogyiszlón, a vízpart mellett „Vár a megye” mindenkit

Bogyiszlón, a vízpart mellett „Vár a megye” mindenkit

2018.06.15. A Tolna Megyei Önkormányzat hagyományos rendezvénye, a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Bogyiszlón. A rendezvény helyszínéül választott Holt-Duna parton Fehérvári Tamás elnök, Tóth István polgármester és Kuti Imréné, az NMI Művelődési Intézet régiós vezetője ismertette a részleteket a sajtó megjelent képviselőivel. A június 22-re tervezett eseményre mintegy félezer meghívottat várnak a szervezők.

Fehérvári Tamás bevezetőjében elmondta, hogy az egykor a megyenaphoz kapcsolódó program mostanra önálló rendezvénnyé nőtte ki magát. Minden év júniusában kerül sor a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napjára, amelyen a települési önkormányzatok és helyi értéktár bizottságok képviselői egy-egy standot elfoglalva jellegzetes ételeket főznek, bemutatják értékeiket, és közös vetélkedőn mérettetik meg magukat.

Mindig más település tölti be a házigazda szerepét, s az idén – Kölesdhez, Zombához és Györkönyhöz hasonlóan – Bogyiszló is sikeres társzervezővé válhat.

Tóth István örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatják a megye színe-javát, és ismét élettel telik meg vízparti szabadidő parkjuk. Emlékeztetett: településük már fogadta hasonlóan nagyszabású események vendégeit. Felkészülnek a napra: tájházukat is megnyitják, vetélkedőt szerveznek, felsorakoztatják értékeiket, egyszóval, jó házigazdák lesznek. Bogyiszló eddig valamennyi értéknapon részt vett – büszkélkedett a polgármester.

Fehérvári Tamás az esemény egyes programjait ismertetve elmondta: ismét lesz „Legszebb Stand” címért folyó verseny, „Megyejáró Hétpróba”, „Minden Ízében Tolna Megye” – Főzőverseny, illetve számos fellépő is: Bogyiszlói Zenekar és Tánccsoport, Harmónia Rand- Band Gyermekkórus és Zenekar, Tengelici Gitárszakkör, Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar. Ezen kívül büfével, borkóstolóval, hungarikum játszóházzal, és kézműves foglalkozásokkal várják az oda érkezőket. Az elnök tájékoztatása szerint eddig 33 település jelezte részvételi szándékát.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság döntése nyomán idén is kihirdetik, mely megyei értékek kerülnek kiemelésre, azaz, melyek lépnek a Tolnaikumok sorába.

Az értéktár mozgalom kapcsán Kuti Imréné jegyezte meg: az NMI idén „Az Értékek Összekötnek Konferencia” keretében különböző megyék jó gyakorlatait mutatja be. Szekciós előadásokra is sor kerül, méghozzá Komjáthi Tamásné (Öltözékünk üzenete), Viliminé Dr. Képolnás Mária (A múlt nyomában – ahogy a helyi értékeket feltárni érdemes), és Sümegi József (Tolna megye történeti emlékei) tolmácsolásában.

A képen: Fehérvári Tamás (b), Kuti Imréné és Tóth István. Fotó: Kadarka.net

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bogyiszló, értéktár, Fehérvári Tamás, Kuti Imréné, NMI
Close