full screen background image
Search
2018. december 15. szombat -
  • :
  • :

Biztonságosabbak lesznek Észak-Magyarország barlangjai

Biztonságosabbak lesznek Észak-Magyarország barlangjai

2017.11.14. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye 38 barlangját teszi biztonságosabbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI); a 2020-ig tartó, 380 millió forintba kerülő fejlesztéseket az Európai Unió finanszírozza – az igazgatóság erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint írják, a Cseppkövek és denevérek című pályázat keretében zajló munka jelentőségét növeli, hogy a barlangok közül 25 fokozottan védett, kettő védett, 11 pedig megkülönböztetett jelentőségű.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint egyes barlangokban gondot jelent, hogy tönkrementek a több évtizede beépített, közlekedést segítő eszközök és nem biztosítják már a barlangi képződmények védelmét sem, ezért tartósabb eszközökre cserélik a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat, köteleket.

A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta-barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautakat teszik biztonságossá járóplatformok építésével.

A másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka-völgyi információs ház épületének állagmegóvása, valamint az épület belső terében és pincéjében a Szalajka-völgyhöz és a bükki barlangokhoz kapcsolódó bemutatóterek kialakítása.

A BNPI közlése szerint a legtöbb munkát a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek.

Az omlásveszélyes, beomlott bejáratokba, illetve a biztosítatlan járatszakaszokba végleges biztosítást építenek, eltávolítják az esők által behordott törmeléket és beépítik a közlekedést segítő létesítményeket is.

A projekt keretében utak, turistautak közelében összesen 19 helyszínen helyeznek el tájékoztató táblát vagy információs felületet.

Fotó: Minden, ami Eger

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in barlang, BNPI, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye
Close