full screen background image
Search
2018. december 15. szombat -
  • :
  • :

Bensőséges emlékünnepet tartottak Csapodon

Bensőséges emlékünnepet tartottak Csapodon

2017.10.16. Zsúfolásig megtelt a csapodi „Antiochiai Szent Margit” templom október 15-én, vasárnap. A település ifjabb és idősebb lakói, valamint számos meghívott vendég közösen emlékezett Csapod első írásos említésnek 760. és a helyi iskola alapításának 320. évfordulójára.

A szentmisét dr. Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök celebrálta, ünnepi beszédet Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke mondott.

A megyei elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a közös ünnepek, a helyi rendezvények a közösségtudatot, az összetartozás érzését erősítik, lakóhelyünk, otthonunk fontosságát hangsúlyozzák. Az ilyen pillanatok fontos üzenetet hordoznak: a közösségek erejét, élni akarását bizonyítják. Majd hozzátette: jövőnk a közösség erején és összefogásán múlik, azon, hogy közös értékeinket felismerve hogyan tudunk azok érvényesítése érdekében összefogni. Erre az összefogásra és érdekérvényesítésre pedig – a „legújabb kori bevándorlási hullám” idején – mindennél nagyobb szükség van!

Gondolatait Illyés Gyula szavaival támasztotta alá, miszerint “Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől.”

Németh Zoltán – köszönetét kifejezve – külön is kitért Tarr István Faluépítő Egyesület tagjainak példaértékű, elkötelezett munkájára és az őket önzetlenül támogatók tevékenységére.

Az emlékünnepély méltóságát a soproni Julianeum kórus közreműködése emelte, így az évfordulót az ősökhöz méltó módon, egy bensőséges, szép ünnep keretében sikerült megünnepelni.

Forrás/fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Csapod, Győr-Moson-Sopron, Németh Zoltán, szentmise
Close