full screen background image
Search
2018. augusztus 19. vasárnap -
  • :
  • :

Békés megye is csatlakozik a Mátyás-emlékévhez

Békés megye is csatlakozik a Mátyás-emlékévhez

2018.03.05. Békés megyében is megszervezik a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó programokat, a szervező Munkácsy Mihály Múzeum (MMM), a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) és a Jókai Színház a helytörténeti eseményekre helyezi a hangsúlyt a megyejárás során – hangzott el a rendezvénysorozat hétfői sajtótájékoztatóján Békéscsabán.

Andó György múzeumigazgató elmondta, hogy a programsorozat a magyar kultúra napján, Békéscsabán vette kezdetét; a megyejárás hétfőn Gerendáson indul, március 27-ig további nyolc megyei településre mennek el a Mátyás király-emlékév Békés megyében – Felemelkedés és hadjáratok időszaka elnevezésű rendezvénysorozattal.

A program során Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese Mátyás hadseregéről, Herczeg Tamás, a CSAKK igazgatóhelyettese pedig Békés megye korabeli településeiről tart előadást. Emellett Bartus Gyula színművész Mátyás király témájú performanszát láthatja a nagyközönség – fejtette ki.

Andó György közölte, érdekességeket is bemutatnak, így például egy nehézpáncélosnak beöltöztetett kollégájuk azt szemlélteti majd, hogy nem kellett az ilyen zsoldosokat emelőszerkezettel a lóra ültetni, ahogyan az tévhitként tartja magát, a páncélban akár még cigánykerekezni is tudtak a lovagok.

Szente Béla, a CSAKK igazgatója elmondta, 1461-ből származik az első, Mátyás-korabeli írott megyei dokumentum, amely egy megyegyűlést rögzít. Egy nyolc évvel későbbi dokumentumon pedig több település, így Gyula, Ajtós, Szénás, Kondoros, Kamut neve is megjelent, “ami bizonyítja, hogy történelmi tájon élünk”. Az igazgató megjegyezte, szerinte a helytörténetnek nagyobb teret kellene adni az iskolai oktatás során, a roadshow-val ezt igyekeznek némileg pótolni.

Medgyesi Pál kifejtette, előadásában egyebek mellett arról beszél majd, hogy bár Mátyás seregét Fekete Seregként említik, egyetlen dokumentum sem utal rá, hogy valóban ez volt a neve. Az elnevezést az utókor ragaszthatta rá: a Mátyás halála után a zsoldossereg által használt gyászszalagok, vagy az egyik vezető fekete öltözete miatt. Andó György az MTI kérdésére elmondta, hogy a megyejárás mellett idén is megszervezik a Mátyás korát megidéző Békéscsabai Vitézi Játékokat, amelyre április 29-én és 30-án kerül sor.

A nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából hirdette meg 2018-ra a Mátyás király-emlékévet.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Békés megye, Mátyás király-emlékév
Close